Politika

VUKOVIĆ: Đukanović neće lako prihvatiti zahtjeve SDP-a

Predavač na Fakultetu političkih nauka dr Ivan Vuković izjavio je za Pobjedu da je u ovom trenutku jasno da vladajuća koalicija postoji samo na papiru i da je osnovno pitanje kako će se premijer Milo Đukanović odrediti prema zvaničnom zahtjevu SDP-a da Ivan Brajović i Vujica Lazović vrate ministarske mandate.
VUKOVIĆ: Đukanović neće lako prihvatiti zahtjeve SDP-a
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Mislim da će iz redova DPS-a insistirati da ovo bude dio  neke vrste kompromisa. Čisto sumnjam da će lako izaći u susret ovom zahtjevu u situaciji kad je već najavljeno da predlozi o Mamuli i aneks ugovora o Svetom Stefanu, neće proći u parlamentu. DPS mora dobiti nešto zauzvrat kako bi ispoštovao ono što je odredba koalicionog sporazuma, a tiče se još dva ministarska mjesta - smatra Vuković.

On kaže da inicijativa SDP-a jeste vrsta rekonstrukcije vlade u personalnom, ali ne i u partijskom smislu.

- Iznenadio bih se kad bi Đukanović pristao da se s jedne strane, još jedan ugovor koji je strateški važan za razvoj crnogorskog turizma odbija u parlamentu i to od koalicionog partnera, a istovremeno da izađe u susret zahtjevu tog istog koalicionog partnera po pitanju rekonstrukcije vlade - kaže Vuković.

Sagovornik Pobjede ističe da se ne može insistirati na poštovanju onoga što su principi te koalicije u jednom dijelu, a potpuno ih izostaviti u drugom segmentu.

Vuković smatra da je SDP-ovo upućivanje zvaničnog zahtjeva za vraćenje ministarskih mandata rezultat pritiska partijske baze na lidera te stranke Ranka Krivokapića.

- Pretpostavljam da članovi Glavnog odbora i njegovi bliski saradnici nijesu imali sluha za eventualni kompromis u dijelu koji se tiče dva ministarska mjesta. Krivokapić je, htio ne htio, vjerovatno morao ovo da uradi nakon svega što mu se desilo u partiji - kaže sagovornik Pobjede.

Vuković dodaje da se ovo može protumačiti i kao dovođenje DPS-a pred svršen čin, pri čemu napominje da bi bilo čudno da Đukanović odgovori na zahtjeve SDP-a.

Portal Analitika