Kultura

Više od 60 polaznika 4. Ljetnjeg kampa za kamernu muziku na Ivanovim koritima

Četvrti Ljetnji kamp za kamernu muziku - Montenegro Summer Camp for Chamber Music 2015 biće održan od 8. do 15. avgusta u Turističko-edukativnom centru "Lovćen" na Ivanovim koritima.
Više od 60 polaznika 4. Ljetnjeg kampa za kamernu muziku na Ivanovim koritima
Portal AnalitikaIzvor

- Cilj kampa je afirmacija kamerne muzike i razvoj kamernih ansambala u našoj sredini. Projektu koji okuplja uglavnom mlade muzičare, koji će u saradnji sa profesionalcima i profesorima odnosno instruktorima svirati u standardnim i nestandarnim kamernim ansamblima i kamernom gudačkom orkestru. Više od 60 polaznika različitih generacija i nacionalnosti, učestvovaće u izvođenju raznovrsnog muzičkog programa, čime istovremeno potvrđujemo internacionalni karakter ovog projekta - istakla je autorka projekta i urednica muzičkog programa u KIC-u "Budo Tomović" Maja Popović.

U današnjem prezentovanju ljetnje škole učestvovali su još Žana Lekić, flautistkinja i profesorica kamerne muzike na Muzičkoj akademiji na Cetinju, i Marko Simović violinista Crnogorskog simfonijskog orkestra i koncert-majstor kamernog orkestra Ljetnjeg kampa za kamernu muziku.

Osim njih, mentori na ovogodišnjoj školi su još pijanistkinja i prof. kamerne muzike na Muzičkoj akademiji u Hanoveru Tatjana Prelević, profesor violončela na MA na Cetinju i prvi violončelista Beogradske filharmonije Aleksandar Latković, članovi CSO: violistkinja Vladislava Drašković i violončelista Vladimir Drobnjak, prvi klarinetista Beogradske filharmonije Veljko Klenkovski, i oboistkinja i profesorica u Umjetničkoj školi za muziku i balet "Vasa Pavić" i Muzičkoj školi u Tivtu Nadica Ristić. Kamerni orkestar vodi njemački dirigent Tomas Post, profesor na Muzičkoj akademiji u Hamburgu.

Kako je najavljeno, nakon sedmodnevnog rada kampa slijede tri završna koncerta. Prvi će biti priređen 14. avgust u Ministarstvu kulture na Cetinju od 20 časova, a dan kasnije ansambl će nastupiti u KIC-u "Budo Tomović" u Podgorici, takođe od 20 časova. Posljednji koncert prirediće profesori ljetnje škole 16. avgusta u Muzeju grada Perasta od 20.30 časova.

Organizator kampa je Kulturno-informativni centar "Budo Tomović", a realizuje se uz finansijsku podršku Ministarstva kulture Crne Gore. Realizaciju su pomogli: Prijestonica Cetinje, Umjetnička škola za muziku i balet "Vasa Pavić" iz Podgorice, Muzička škola sa Cetinja, Muzička akademija, Matica crnogorska - Ogranak Cetinje, Američka čitaonica na Cetinju, Nacionalni parkovi Crne Gore i "Lovćen", Turističko-edukativni centar "Lovćen" i "Metropolis".

Portal Analitika