Društvo

Prikupljeno 340 kilograma papira i kartona u akciji reciklaže papira

Odjeljenje za održivi razvoj i integralno upravljanje morem i obalnim područjem u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, organizovalo je redovnu mjesečna akciju reciklaže papira, na teritoriji Glavnog grada i tom prilikom je prikupljeno 340 kilograma papira i kartona, koji je upućen na dalju obradu u Reciklažni centar Deponija d.o.o. u Podgorici, saopšteno je iz resornog ministarstva.
Prikupljeno 340 kilograma papira i kartona u akciji reciklaže papira
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Tokom prvih sedam mjeseci 2015. godine, u okviru redovnih mjesečnih akcija, prikupljeno je i upućeno na dalju obradu u Reciklažni centar ukupno 2.880 kilograma papira i kartona, od strane državnih institucija, poslovnih udruženja i organizacija civilnog društva.

Redovna akcija reciklaže otpočela je u julu 2012. godine na inicijativu Mreže za društvenu odgovornost, savjetodavnog tijela Ministarstva, sa ciljem da se na malom primjeru pokaže značenje koncepta održivog razvoja: ekonomski rast i društveno blagostanje uz očuvanje životne sredine.

Učesnici akcije su u početku bili isključivo članovi Mreže za društvenu odgovornost, ali je u međuvremenu broj zainteresovanih učesnika porastao, pa samim tim i količine otpada prikupljene na mjesečnom nivou. Zahvaljujući uspješnoj saradnji sa Reciklažnim centrom i Deponijom d.o.o, kamion Reciklažnog centra svakog poslednjeg četvrtka u mjesecu obilazi prijavljene članove Mreže, preuzima sakupljeni materijal i upućuje ga na dalju obradu u Reciklažni centar.

„Imajući u vidu da akciju koordinira državna institucija, prodaja prikupljene sirovine nije moguća, već Reciklažni centar u tom slučaju izlazi u suret i obezbjeđuje besplatan prevoz prikupljenog materijala i kante za selektivno odvajanje otpada u institucijama“, navodi se u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Foto: ozon.org.me

Portal Analitika