Politika

GO SDP-a: Brajović i Lazović da se povuku sa funkcija u Vladi, ta mjesta pripadaju SDP-u

Glavni odbor SDP-a na današnjoj sjednici usvojio je zaključak da uputi zahtjev predsjedniku Vlade Milu Đukanoviću da se dosadašnji ministar saobraćaja Ivan Brajović i potpredsjednik Vlade Vujica Lazović povuku sa svojih funkcija i da se na ta mjesta imenuju funkcioneri SDP-a.
GO SDP-a: Brajović i Lazović da se povuku sa funkcija u Vladi, ta mjesta pripadaju SDP-u
Portal AnalitikaIzvor

To je saopštio lider SDP-a Ranko Krivokapić, koji je istakao da to SDP-u pripada, prema koalicionom sporazumu sa DPS-om, koji predviđa da „svaka stranka popunjava svoje mjesto u Vladi“. 

Krivokapić je istakao da nije još razmišljao ko bi mogao da zamijeni Brajovića i Lazovića

- Glavni odbor Socijaldemokratske partije usvojio je danas zaključke kojima se predsjednik partije obavezuje da uputi zahtjev premijeru Milu Đukanoviću, u kojem traži mjesta potpredsjednika Vlade, ministra za informaciono društvo i ministra saobraćaja i pomorstva, a sve u skladu sa kolaicionom sporazumom DPS-a i SDP-a. Po koalicionom sporazumu SDP-DPS svaka partija samostalno određuje svoje ministre i to je bitan dio identiteta vlade - saopštio je Krivokapić na pauzi današnjeg zasjedanja GO SDP-a.

On je istakao da očekuje da se krene u realizaciju popune mjesta koja u Vladi pripadaju SDP-u.

Odgovarajući na pitanje kad je moguće očekivati da se sa tim popunama krene, Krivokapić je rekao da "su već imali razgovore juče, da će danas uputiti pismo i da misli da će to biti u narednom periodu.

30ranko2

- Naredna Vlada je zakazana za 20. avgust tako da u primjerenom roku možemo dobiti odgovor od DPS-a. Skupština to već može uraditi početkom oktobra i na taj način možemo prevazići sve probleme koji postoje po ovom pitanju - rekao je Krivokapić.  

Na pitanje što će uraditi ukoliko Đukanović odbije zahtjev SDP-a, Krivokapić je odgovorio da neizvjesnost nije tako velika.

- Očekujem da će DPS ispoštvovati koalicione odredbe i obaveze. Poštovanje tih obaveza je osnov za očuvanje Vlade u ključnim mjesecima dobijanja poziva za NATO -  kazao je Krivokapić.

On je istakao da su čekali da Lazović i Brajović sami vrate mandate, ali "pošto to nijesu uradili SDP je morao da podnese ovu inicijativu".Odgovarajući na pitanje ako ipak ne bude prihvaćen zahtjev SDP-a da li će pokrenuti povjerenje Vladi, Krivokapić je istakao da "očekuje da će se sporazum poštovati, ako ne, onda će dobiti odgovor Glavnog odbora sjutra dan nakon odluke DPS-a".

Krivokapić je rekao da je odliv članstva iz stranke manji od priliva.

B.Knežević; foto: Dobrilo Malidžan

Portal Analitika