Fudbal

Englezi dali podršku Platiniju

Fudbalska asocijacija Engleske (FA) podržala je danas kanadidaturu Mišela Platinija za predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA).
Englezi dali podršku Platiniju
Portal AnalitikaIzvor

Platini, predsjednik Evropske fudbalske unije (UEFA) objavio je da će se kandidovati za predsjednika FIFA. On je naveo da FIFA mora da okrene novi list, poslije optužbi za korupciju i hapšenja visokih funkcionera svjetske kuće fudbala.

„Podržavamo Platinijevu kandidaturu. Imamo dobar odnos sa njim i nadam se da će steći potrebnu podršku za vodećeg čovjeka FIFA, u najtežem periodu u njenoj istoriji“, rekao je predsjednik FA Greg Dajk, „Znamo da će biti mnogo kandidata, što bi trebalo da rezultira snažnom i zdravom debatom. Međutim, ne smijemo da potcijenimo koliko će zahtjevno biti svakome od njih da vodi organizaciju koja je okaljana. Cijela struktura FIFA mora da bude razmotrena i promijenjena iz korijena“. 

Dajk je rekao da je 60-godišnji Platini prava osoba koja će unijeti reforme u skandalu pogođenu FIFA. 

Platini želi da zamijeni Sepa Blatera, koji je na čelu FIFA od 1998. godine. Blater je krajem maja dobio peti mandat, ali je samo nekoliko dana kasnije podnio ostavku zbog hapšenja visokih funkcionera FIFA u sklopu istrage američkih i švajcarskih vlasti o korupciji, koje se desilo dva dana prije samih izbora. 

(B92)

Portal Analitika