Politika

ABAZOVIĆ: Pozivnica za NATO rapidno ubrzava proces smjene vlasti

Dobijanje poziva za NATO rapidno ubrzava proces smjene vlasti. Vjerovatno, da će DPS pokušati da sebi prepiše sve zasluge i profitira iz toga, ali to može biti samo kratkoročno. Vjerujem da će poziv stići u decembru, a da će vlast biti promijenjena na proljeće naredne godine, rekao je Abazović za Portal Analitika.
ABAZOVIĆ: Pozivnica za NATO rapidno ubrzava proces smjene vlasti
Portal AnalitikaIzvor

Nezavisni poslanik i potpredsjednik Građanskog pokreta URA, Dritan Abazović kazao je u razgovoru za Portal Analitika, da je njegova stranka za mirnu i demokratsku smjenu vlasti, ne negirajući, kako ističe, legitimitet demokratske borbe koji se može odvijati i kroz proteste.

- Mi vjerujemo i znamo da ovaj režim može da se pobijedi na narednim izborima, a ključni zadatak svih političkih subjekata treba da bude koncetrisan u pravcu obezbjeđivanja uslova da se oni održe pod fer uslovima, i u skladu sa novim zakonodavstvom. Moramo stopirati mehanizme izbornih zloupotreba. U regularnim uslovima, poraz režima je neminovnost koja se ne dovodi u pitanje – kazao je Abazović, odgovarajući na pitanje da li će URA podržati proteste koje u septembru organizuje DF.

Komentarišući izjavu Nebojše Medojevića koji je kazao da je URA „poslušna opozicija pod kontrolom DPS-a“, Abazović ističe da se Medojevićeve izjave „mogu svesti u kategoriju bombastične besmislice“.

ANALITIKA: Član Presjedništva Demokrtaskog fronta Nebojša Medojević nazvao je Pozitivnu, Demos, URA-u i Demokrate “agenturom i sistemskom i poslušnom opozicijom koja se nalazi pod kontrolom DPS-a“. Kako komentarišete tu posljednju u nizu Medojevićevih izjava u kojoj eksplicitno napada ostale opozicione stranke? Mogu li ovakve izjave štetno da utiču na rejting opozicije?

ABAZOVIĆ:U principu ne komentarišem Medojevića,  jer smatram da on svojim svakodnevnim izjavama, koje se mogu svesti u kategoriji „bombastične besmislice“,   najbolje govori o sebi. Kad bolje razmislim, nisam siguran da njegove izjave zapravo štete opoziciji, mislim da je to vrijeme davno prošlo. Naprotiv, ko zna zašto je to dobro?! 

dritan1

ANALITIKA: Iz DF-a optužuju ostatak opozicije da napadaju najavu proteste koji su zakazani za 27. septembar. Da li će URA-a podržati te proteste ili smatrate da bi neki drugi način borbe protiv vlasti dao bolje rezultate?

ABAZOVIĆ: URA je za mirnu i demokratsku smjenu vlasti, ne negirajući legitimitet demokratske borbe koji se može odvijati i kroz proteste. Mi vjerujemo i znamo da ovaj režim može da se pobijedi na narednim izborima, a ključni zadatak svih političkih subjekata treba da bude koncetrisan u pravcu obezbjeđivanja uslova da se oni održe pod fer uslovima i u skladu sa novim zakonodavstvom. Moramo stopirati mehanizme izbornih zloupotreba. U regularnim uslovima poraz režima je neminovnost, koja se ne dovodi u pitanje.

ANALITIKA: S obzirom da Demokratski front nije u najboljim odnosima sa ostatkom opozicije, koliko je bio pametan potez zakazati proteste?

ABAZOVIĆ: To je njihovo legitimno političko pravo i oko toga nema nikakve diskusije. Svako povlači poteze koje misli da treba, pa i kad napada potencijalne saveznike. Samim tim, snose i odgovornost za njihov eventualni uspjeh ili neuspjeh. 

ANALITIKA: Da li vidite mogućnost saradnje sa Demokratskim frontom nakon svih izjava koje su pojedini visoki funkcioneri (prije svih Medojević, Radulović, Mandić) uputili kolegama iz opozicije?

ABAZOVIĆ: URA će sarađivati sa opozicijom, to je van spora. Naš cilj je jasan i nedvosmislen - demokratska smjena vlasti, građanska, proevropska Crna Gora bazirana na održivoj ekonomiji. Vidjećemo kako će se karte raspodijeliti nakon parlamentarnih izbora, ali sa sigurnošću mogu da kažem, da će naša ruka biti pružena svima koji budu bili iskreno posvećeni političkim promjenama u našem društvu.  

dritan2

ANALITIKA: Na predstojećim parlamentarnim izborima pojaviće se nikad veći broj stranaka u opoziciji. Da li će takvo stanje povećati ili smanjiti šanse za smjenu vlasti, s obzirom na česte nesuglasice među samim opozicionim strankama?

ABAZOVIĆ: Do izbora ima dosta vremena da se neke stvari koje su još maglovite, definitivno iskristališu. Smatram da su procesi koji su nastali u opoziciji blagotvorni za naše društvo i da će građanima omogućiti bolju ponudu na izborima. Takođe, dobro je da će neki subjekti koji su glumili opoziciju, a radili za DPS, nestati sa scene, a takođe smatram da će i desničarske snage izgubiti na značaju. Dakle, procesi koji se dešavaju su dobri, i trebali bi biti presudni za dostizanje toliko željenog cilja, konačne opozicione pobjede na izborima.

ANALITIKA: Da li će pitanje NATO-a uticati na jedinstvo i rejting opozicije? Da li će DPS moći da iskoristi eventualni poziv za pristupanje Alijansi da sebi poveća rejting?

ABAZOVIĆ: Moja teza je sledeća: dobijanje poziva za NATO rapidno ubrzava proces smjene vlasti. Vjerovatno da će DPS pokušati da sebi prepiše sve zasluge i profitira iz toga, ali to može biti samo kratkoročno. Vjerujem da će poziv stići u decembru, a da će vlast biti promjenjena na proljeće naredne godine. Bez velikih tema i atmosfere „na život ili smrt“,  DPS je prazan, potrošen i prevaziđen subjekat.

ANALITIKA: Građanski pokret URA prema najnovijim istraživanjima Damara i CEDEM-a, podržava između 4,7 do 5,5 odsto birača. Da li je to prema vašim terenskim analizama realno stanje stvari i da li bi ste bili zadovoljni gore pomenutim rejtingom?

ABAZOVIĆ: Posjedujem prilično drugačije podatke, ali ne bih komentarisao istraživanja. Za Građanski pokret URA procenti nisu ni važni, važan je proces i cilj. Mi smo se okupili da bi pomogli demokratske promjene i sigurni smo da ćemo u tome uspjeti. Imamo konstantni trend rasta, što nam u ovom trenutku olakšava posao. Realizovali smo sve planirane aktivnosti koje smo zacrtali za prvih 5 mjeseci, a praktično se, što bi se reklo, još nijesmo ni zagrijali. Ono pravo tek slijedi...  

Balša KNEŽEVIĆ

Portal Analitika