Svijet

Erdogan i Si Điping potpisali više sporazuma

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan sastao se u Pekingu sa kineskim predsjednikom Si Đipingom u trenutku povećanih tenzija Kine sa ujgurskom manjinom i osjetljivih pregovora o mogućoj kupovini kineskog raketnog sistema. Na sastanku su potpisani sporazumi o trgovini, investicijama i jačanju dijaloga na premijerskom nivou.
Erdogan i Si Điping potpisali više sporazuma
Portal AnalitikaIzvor

Điping je poslije sastanka rekao da je budućnost kinesko-turskih odnosa veoma svijetla i da ima veliki potencijal, prenosi Beta.

Turski predsjednik izrazio je uvjerenje da će njegova posjeta ojačati političke odnose dvije zemlje i "povjerenje i prijateljstvo" dva naroda.

Nije jasno, međutim, da li je postignut napredak po bilo kom od spornih pitanja između Kine i Turske, ali Erdogan i Si Đinping potvrdili su da su veze dvije zemlje snažne, prenosi AP.

Poslije razgovora, koji je trajao dva sata, dvojica predsjednika potpisali su sporazume o trgovini, investicijama i jačanju dijaloga na premijerskom nivou.

Erdogan se ranije sastao sa kineskim premijerom Li Kećijangom, koji je naglasio da Kina i Turska imaju značajan odnos, iako je došlo do zatezanja odnosa dvije zemlje pošto je Ankara podržala Vašington povodom rata u Siriji.

U posljednje vrijeme turska javnost bila je uznemirena tvrdnjama da su pripadnici ujgurske manjine na sjeverozapadu Kine spriječeni da praktikuju svoju vjeru, posebno tokom svetog mjeseca Ramazana, koji je završen polovinom jula.

Zbog toga je u julu na ulice Istanbula izašlo više stotina ljudi koji su spalili kineske zastave ispred konzulata Kine i zatražili bojkot kineske robe.

Turska, koja je članica NATO-a, 2013. godine pristala je da kupi kineski protiv-vazdušni raketni sistem "HQ-9", a Kina je u više navrata ponudila dobru cijenu i da Tursku snabdije i neophodnom tehnologijom.

Kupovina, je međutim, pod znakom pitanja, jer kineski raketni sistem nije kompatibilan sa NATO standardima naoružanja i zbog mogućeg otkrivanja turskih vojnih tajni Pekingu.

Zvaničnici nisu naveli detalje o tome da li i kako napreduju pregovori o tom pitanju.

Izvor: rts.rs

 

Portal Analitika