Društvo

Regionalni vodovod: Barski Vodovod uskraćuje građane za vodu

Posljednjih dana, prvi put od 2010. godine, iz rezervoara „Prijevor“ vrši se isporuka vode opštinama Budva,Tivat, Kotor i Herceg Novi u količini koja, u zavisnosti od trenutnih potreba ovih opština i hidrauličkih uslova, odgovara stepenu iskorišćenosti kapaciteta od 100 odsto ovog dijela regionalnog sistema za vodosnabdijevanje. Na drugoj strani, kako je saopšteno iz Regionalnog vodovoda, stepen iskorišćenosti kapaciteta za područje opština Bar i Ulcinj je svega 30 do 36 odsto.
Regionalni vodovod: Barski Vodovod uskraćuje građane za vodu
Portal AnalitikaIzvor

“Odgovornom upravljanju sistemom RVS, značajnu podršku nam pružaju CGES i Elektroprivreda Crne Gore, koji zajednički sprovode sve aktivnosti iz svoje nadležnosti, kako ne bi ugrozili redovno vodosnabdijevanje crnogorskog primorja. Ovo, takođe, predstavlja i potvrdu više nego odgovornog odnosa naših partnera lokalnih vodovoda u Budvi, Tivtu, Kotoru i Herceg Novom koji su, sa rukovodstvom opština, na ovaj način rješili najvažnije pitanje daljeg razvoja turističke privrede u ove četiri opštine, ali i prije svega, omogućili kvalitetan život svojim građanima”, navode iz Regionalnog vodovoda.

Kako kažu, navedeni podaci dodatno ukazuju da je turistička sezona ove godine uspješna i da na primorju boravi znatno više gostiju nego proteklih godina.

“Međutim, osim zadovoljstva postignutim rezultatima koje smo ostvarili u saradnji sa navedenim vodovodnim preduzećima, a koji se ogledaju u činjenici da po prvi put dio našeg sistema radi sa 100 odsto iskorišćenosti raspoloživog kapaciteta koji služi za vodosnabdjevanje na ovom dijelu regionalnog vodovodnog sistema, moramo da istaknemo nezadovoljstvo činjenicom da je stepen iskorišćenosti kapaciteta za područje opštine Bar i Ulcinj svega 30 do 36 odsto, uprkos činjenici da u pojedinim djelovima opštine Bar već više od dvadeset dana nema vode i da, uprkos naporu uloženom od strane rukovodstva Opštine, lokalno vodovodno preduzeće još uvijek ne želi da preuzme dodatne količine vode iz RVS”, saopštavaju iz Regionalnog vodovoda.

Ovo, kako kažu, ističu jer gotovo svakog dana ovom Javnom preduzeću stižu brojni zahtjevi i telefonski pozivi građana koji se raspituju o razlozima neadekvatnog vodosnabdjevanja i mogućnostima iznalaženja rješenja ovih problema, posebno sa područja Sutomora, ali i drugih naselja.

“Imajući u vidu navedeni stepen iskorišćenosti dijela RVS za opštine Bar i Ulcinj, ističemo da je ovo JP je u mogućnosti da isporuči veće količine vode, ali i da to ne zavisi od Regionalnog vodovoda već isključivo od odluka menadžmenta vodovoda u Baru”, navodi se u saopštenju.

Sve ovo, kako kažu iz Regionalnog vodovoda, upućuje na činjenicu da se jedino partnerskim odnosom institucija kojima je povjerena funkcija vodosnabdjevanja, uz poštovanje principa javnog interesa i prava svakog ljudskog bića na uredno vodosnabdjevanje, može doći do konkretnih rezultata i omogućiti, ne samo poštovanje ovog osnovnog ljudskog prava, nego i održiv ekonomski razvoj.

Foto: rtcg.me

Portal Analitika