Košarka

Ep: Novi poraz košarkaša poslije neizvjesne završnice

Juniorska reprezentacija doživjela je drugi poraz u razigravanju za plasman od 9. do 16. mjesta na Evropskom prvenstvu u grčkom Volosu – izabranici Boška Radovića u trećem kolu grupe G poraženi su od selekcije Ukrajine 60:58 (13:18, 14:16, 16:14, 17:10). Iako su ''crveni'' vodili u najvećem dijelu meča, a sredinom druge dionice imali i 12 poena viška (30:18), dozvolili su protivniku da se vrati u meč i slavi pobjedu poslije neizvjesne završnice, u kojoj je Filip Bakić promašio šut za produžetak. Najbolji strijelac naše reprezentacije Miloš Popović u 28. minutu zbog povrede koljena morao je van igre, a bez njegove pomoći, kao i kapitena Ognjena Čarapića, naši juniori nijesu mogli do druge pobjede u razigravanju, u kojem su prethodno poraženi od Finske i upisali trijumf protiv Hrvatske. Crna Gora sada čeka rasplet u grupama E i F, nakon čega će dobiti protivnika među selekcijama koje ne izbore plasman u četvrtfinale, odnosno osvoje peto i šesto mjesto. Na šampionatu je u četvrtak slobodan dan, a u petak je prva prilika da se pobjedom izbori opstanak u elitnom rangu evropske košarke.
Ep: Novi poraz košarkaša poslije neizvjesne završnice
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Miloš Popović je bio najefikasniji u redovima naše selekcije sa 16 poena i pet skokova, Filip Bakić je upisao 15, dok je Todor Radonjić upisao ''dabl-dabl'' učinak sa 13 poena i 16 skokova. Ukrajince su do pobjede predvodili Ivan Tkačenko sa 11 i Vitalij Šibel, koji je pored deset poena, imao i sedam uhvaćenih lopti.

Ponovo je problem bila loša realizacija u napadu, pa je uz procenat šuta za dva od 34 odsto i samo dvije pogođene trojke iz 18 pokušaja, bilo teško očekivati treću pobjedu na šampionatu.

Naša reprezentacija je bolje otvorila meč i u 4. minutu vodila 8:0 nakon što je pogodioPopović. Ukrajina je prve poene postigla poslije četiri minuta, ali to nije zaustavilo ''crvene'' koji su trojkom Bakića, stekli devet poena prednosti (13:4) u 6. minutu. Ukrajina je u 9. minutu smanjila zaostatak na samo dva poena (15:13) nakon serije 9:2, a Crna Gora do kraja prve dionice došla do ''plus 5'' (18:13) nakon trojke Grkovića.

Popović je pogodio dva bacanja za vođstvo 22:15 u 12. minutu, a prednost je prvi put bila dvocifrena u 14. minutu nakon što je poene iz kontre postiga Radonjić za 26:16. Cupara je sa linije bacanja donio rekordnu prednost u prvom poluvremenu (30:18), koju naša reprezentacija nije uspjela da održi do kraja prvih 20 minuta, pa je na veliki odmor otišla sa sedam poena viška – 34:27.

Početak treće četvrtine pripao je Ukrajincima koji su za četiri minuta napravili seriju 12:2, poslije koje su došli do tri poena prednosti (39:36). Seriju bez poena naše reprezentaciju prekinuli su Popović i Radonjić, koji je pogodio dvojku i dodatno bacanje za vođstvo41:39 u 25. minutu. U posljednjih deset minuta, ''crveni'' su ušli sa pet poena viška (48:43), nakon što je Kalezić postigao četiri vezana poena u posljednjem minutu tog perioda.

Ukrajina se vratila sa pet vezanih poena na početku posljednje dionice i izjednačila (48:48) u 31. minutu. Rezultat je bio izjednačen i u 36. (54:54) i 38. minutu (56:56), nakon čega jeŠibel donio vođstvo svojoj selekciji (58:56), minut i 19 sekundi prije kraja i primorao selektora Radovića da zatraži tajm-aut. Raut je izjednačio (58:58) 58 sekundi prije kraja, a ispostavilo je da je pitanje pobjednika riješioŠibel, koji je pogodio nakon promašajaTkačenka za tri poena. Naša reprezentacija imala je posljednji napad, Bakić je pokušao iz teške pozicije, ali nije pogodio dvojku koja bi donijela produžetak.

Portal Analitika