Kultura

MARTINOVIĆ: Pojedini ugostitelji dovode u pitanje nastavak KotorArta

Međunarodni festival KotorArt, sa svojim kvalitetnim programima stigao je do polovine i, na žalost, njegovo dalje održavanje došlo je u pitanje. Festivalska slika koja ide u svijet iz Kotora samo je polovina ukupne atmosfere, a ostatak je sve ono što se dešava iza kulisa u pripremi festivalskih programa, kazao je za Skala radio prvi čovjek ovog festivala Ratimir Martinović.
MARTINOVIĆ: Pojedini ugostitelji dovode u pitanje nastavak KotorArta
Portal AnalitikaIzvor

- Na nedavnom koncertu Gibonnija, koji je oduševljen otišao iz Kotora, dešavala se paralelno ružna priča koja je umalo dovela do fizičkog obračuna, a samim tim i prekida  koncerta. Na pjaci ispred Katedrale Svetog Tripuna, koncert je okupio oko 1.700 ljudi na prostoru koji pripada svim građanima Kotora. Njega koriste i ugostitelji sa kojima je KotorArt dogovorio pravila koja, na žalost, pojedinci nijesu poštovali i prekršili su ga tokom samog koncerta - kazao je Martinović.

On precizira da je dogovoreno za vrijeme KotorArta je da okolni ugostitelji isključe muziku i pomjere mobilijar kako bi se oslobodio prostor za izvođenje programa. On ističe kako organizatori festivala imaju razumijevanja prema potrebama ugostitelja, ali smatraju da se postignuti dogovor mora poštovati, što pojedinci, na žalost, ne čine. A prema riječima Martinovića, kap koja je prelila čašu bilo je neprimjereno ponašanje jednog od ugostitelja dok je trajao koncert Gibonnija. Skala radio navodi da je samo srećom izbjegnut fizički obračun, a razlog zbog kojeg je umalo prekinut koncert je taj što je vlasnik ili zakupac obližnjeg objekta tražio da se pusti publika bez karata jer od 60 njegovih stolova nekoliko nije bilo popunjeno. Stolovi su bili tu samo dobrom voljom organizatora koncerta, pa Martinović takvo ponašanje smatra neprihvatljim.

- Postavlja se pitanje nadležnima, sa kojima KotorArt inače ima vrlo koretktnu saradnju, počevši od gradonačelnika pa do svih njegovih službi, da li postoje bezbjednosni uslovi da se nastavi festival u prostorima u kojima je to zamišljeno u programima grada Kotora i Ministarstva kulture. Javni prostori Kotora pripadaju svima, a politika grada mora da bude takva da kulturni sadržaji treba da se održavaju na pjacama, kako se ne bi morali izmještati izvan grada. Postavlja se pitanje da li KotorArt treba da se održava na javnim prostorima i na kojima, da li Opština sa svim svojim službama stoji iza njega, da li dogovor koji festival ima sa kotorskim Udruženjem ugostitelja ima težinu i, na kraju, da li festival koji je od nacionalnog značaja i pod zaštitom UNESCO-a treba da se održava u Kotoru ili ne - zapitao je glavni koordinator KotorArta, rođeni Kotoranin.

On podsjeća da su zaposleni u tom festivalu volonteri, studenti i prosvjetni radnici, te da želi da im obezbjedi uslove dostoje rada u drevnom gradu, da u njemu i oni i on hodaju bezbjedno i da ne izigravaju glinene golubove.

- Festival neće biti nastavljen ukoliko KotorArt nema potrebnu garanciju bezbijednosti - jasan je Martinović.

O incidentu koji se dogodio u nedjelju uveče, Martinović je obavijestio nadležne, a protiv odgovornog lica podnijeće krivičnu prijavu.

Gradonačelnik Kotora dr Aleksandar Stjepčević izrazio je duboko žaljenje što se ovako nešto uopšte moglo desiti u Kotoru.

- Nadam se da je to jedan veliki nesporazum. Opštinske službe radiće revnosno svoj posao kako do ovakvih situacija više ne bi dolazilo. Kotor je, sam po sebi, amfiteatar u kome je kultura imperativ, a kulturni događaji samo su doprinos više - kazao je Stjepčević za Skala radio.

On očekuje izvinjenje ugostitelja Ratimiru Martinoviću "koji je uložio ogromnu energiju, rad i trud da bi KotorArt bio na ovom nivou".

- Opština takođe stoji iza festivala i ulaže sredstva, trud i znanje da bi on uspio, pa stoga i naša zainteresovanost da on u potpunosti uspije. Javni prostori u Kotoru pripadaju svim građanima svijeta, jer se radi o UNESCO-vom gradu svjetske kulturne i prirodne baštine - zaključuje njegov gradonačelnik.

Predsjednika Unije privatnih poslodavaca Kotora Rajko Milunović istakao je značaj KotorArta i on se u ime Unije izvinio organizatoru i Martinoviću lično.

- U ime Unije, ograđujem se od ispada pojedinaca, osuđujem ih i oni će biti sankcionisani. U zajedničkoj interakciji moramo da pomognemo festival i u obavezi smo da u određenim situacijama slušamo njihove instrukcije. Martinović je pokazao dodatnu volju i organizovao sastanak sa ugostiteljima u interesu zajedničkog rješenja. Mi ćemo ubuduće poštovati sve ono što je dogovoreno, jer imamo ugovore koji na to obavezuju - zaključio je Milunović za Skala radio.

Izvor: Skala radio

Foto: KotorArt/Duško Miljanić

Portal Analitika