Politika

MITRIĆ: SDP preuranjenom inicijativom krši postupak upisa partija u Registar

Bivši predsjednik Ustavnog suda, profesor Blagota Mitrić, kazao je da je inicijativa Socijaldemokratske partije (SDP) upućena ministru unutrašnjih poslova Rašku Konjeviću, da ne dozvoli registrovanje partije u osnivanju - Socijaldemokrata Crne Gore - preuranjena, jer nova stranka nije ni podnijela zahtjev za upis u Registar političkih partija.
MITRIĆ: SDP preuranjenom inicijativom krši postupak upisa partija u Registar
Portal AnalitikaIzvor

„Prema stavu 1 člana 13. Zakona o političkim partijama, SDP je odabrao potpuno pogrešan pravni put. On podnošenjem najavljene inicijative krši postupak upisa partija u Registar, na taj način što upućuje inicijativu da se neki akt ne registruje prije nego što je upisan, čak prije nego što je uopšte i podnešen zahtjev za upis. To liči na takozvanu nemoguću pravnu situaciju. Kada bi nadležni organ dobio ovakvu inicijativu, a da nije pristigao zahtjev druge strane za upis u registar, taj bi organ bio dužan da takvu inicijativu odbaci kao preuranjenu“, istakao je Mitrić za Portal Analitika.

On napominje da kao pravnik ne može da ulazi u to da li Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrate imaju sličnosti u nazivu, te da to treba da procijene nadležni državni organi.

Podsjećamo, SDP je zatražio juče od ministra Konjevića, da ne dozvoli stranci u osnivanju koju predvodi Ivan Brajović da se zvanično registruje pod imenom Socijaldemokrate Crne Gore. Kako su kazali iz SDP-a, prihvatanje registracije nove stranke pod navedenim imenom predstavljalo bi kršenje Zakona o političkim partijama.

Član 13 navedenog zakona u stavu 1 propisuje da se naziv i oznaka partije moraju razlikovati od naziva, skraćenog naziva i oznake druge registrovane partije. U stavu 3 istog člana, propisano je da partija ima pravo da tužbom pred nadležnim sudom zahtijeva brisanje spornog naziva iz registra ukoliko smatra da se njen naziv suštinski ne razlikuje od naziva, skraćenog naziva i oznake kasnije upisane partije što nedvosmisleno izaziva zabunu u javnosti.

Portal Analitika