Društvo

ĆOSOVIĆ JOKIĆU: Da li su dvije SS divizije učestvovale u pokolju u Velici?

Publicista Miroslav Ćosović reagovao je na tekst Branka Jokića “Odgovorni za pokolj u Velici su iz Plava, Gusinja i Metohije"...Portal Analitika će objavljivati polemiku na ovu temu dok one daju naučni doprinos u rasvjetljavanju ovog zločina.
ĆOSOVIĆ JOKIĆU: Da li su dvije SS divizije učestvovale u pokolju u Velici?
Portal AnalitikaIzvor

Gospodin Branko Jokić je reagovao na moj prilog „Zašto SPC ne osudi saradnike nacista“ u kojem sam iskazao čuđenje - kako je moguće da SPC saośeća sa Veličanima koji su stradali od njemačkih i albanskih nacista - dok u isto vrijeme  slavi saradnike nacista kao što su bili Pavle Đurišić i Joanikije Lipovac. Što traži SPC u Velici, to je osnovna poruka mog osvrta na taj događaj. 

Piše: Miroslav ĆOSOVIĆ
 

     Gospodin Jokić piše: "Nije tačno ono što piše Miroslav Ćosović – da je patrijarh „veličao“ Đurišića i Joanikija."

     Tačno je to da patrijarh nije veličao Đurišića, možda nijesam najbolje formulisao tu rečenicu, ali Đurišića, najvećeg zločinca na teritoriji Crne Gore i šire jeste nedavno veličao mitropolit Amfilohije Radović. A svi skupa, cio Sinod SPC i patrijarh Irinej - slave i crkve posvećuju Joanikiju Lipovcu - besprijekornoj naci-fašističkoj slugi. Lipovac je kanonizovani svetitelj SPC i u istom je rangu sa npr Sv. Vasilijem Ostroškim.

     Što se tiče samog događaja u Velici 28. jula 1944. Branko Jokić piše: "Rastoder je, između ostaloga, „otkrio“ i da je klanje po Velici naredio August Šhmithuber a obavili njegovi SS-ovci, pripadnici divizija Princ Eugen i Skenderbeg, i „još poneki“, sa sjevera Albanije. Ovo je netačno"

      Pa dalje piše: 

     "Istovremeno, Rastoder izmišlja i da su u ubijanju Veličana tokom Drugoga svjetskoga rata, kao i u ovome genocidu, učestvovali i SS-ovci sa sjevera Albanije. Ni to nije tačno."    
 

     I na trećem mjestu Jokić kaže: 

    "dr Šerbo Rastoder bi htio i da ga „autoritativno“, a bez ijednoga valjanoga argumenta, zabašuri ili pripiše njemačkim soldatima."

      Da li gospodin Jokić hoće da kaže - da Šmithuber sa SS Princ Eugen i SS Skenderbeg nijesu bili u Velici tog dana i da nemaju veze sa masakrom Veličana?  

     Ako je tako, zašto gospodin Jokić nije demantovao pisanje Pavla Dželetovića Ivanova u listu Večernje novosti, koji je još prije tri godine objavio tekst 
"Zamuklo selo Velika!" evo link -http://www.novosti.rs/dodatni_sadrzaj/clanci.119.html:394817-Zamuklo-selo-Velika

    novostiDželetović Ivanov kaže: 

     "Bilo je sunčano, vedro julsko jutro, kada je u ovo divno planinsko selo iz pravca Murina, dotutnjala motorizovana kolona ostatka 14. puka sedme SS divizije Princ Eugen i 21. brdske SS divizije Skenderbeg..."

   velika2  A prije nekoliko dana list "Dan" je objavio saopštenje NVO "Klub Velika":

     "Tog 28. ju­la 1944. go­di­ne, pri­pad­ni­ci 14. pu­ka 7. SS di­vi­zi­je „Princ Eugen” i 21. SS di­vi­zi­je „Sken­der­beg” za dva sa­ta u se­lu Ve­li­ka na naj­mon­stru­o­zni­ji na­čin ubi­li su vi­še od 400 ci­vi­la, uglav­nom že­na, dje­ce i sta­ra­ca. Na­kon ko­man­de nje­mač­ke SS di­vi­zi­je, ofi­ci­ri Augu­sta Šmit­hu­be­ra, pri­pad­ni­ci na­ci­stič­kih je­di­ni­ca ušli su u se­lo Ve­li­ka i po­bi­li i po­pa­li­li sve na šta su na­šli – sa­op­šte­no je iz NVO Klub Ve­li­ka." (www.dan.co.me/?nivo=3&rubrika=Drustvo&clanak=502383&datum=2015-07-24)
 

  Sami Veličani kažu da su masakr počinile SS divizija Princ Eugen i SS divizija Skenderbeg, a gospodin Jokić, kako se iz njegovog reagovanja može razumjeti, tvrdi da nijesu, već da su zločin počinile komšije muslimanske vjeroispovjesti iz tog kraja?! Ako je to zaista bilo tako, zašto Branko Jokić samo mene i Rastodera demantuje, zašto ne demantuje pisanja u listu Dan i Večernje novosti? 

      Pitam gospodina Jokića da se jasno izjasni, da li su dvije pomenute SS divizije - Princ Eugen i Skenderbeg, bile tog dana u Velici, da li je njihovim ulaskom u Veliku 28. jula 1944. počela tragedija Veličana? 
   Pitam gospodina Jokića da se jasno izjasni, da li su dvije pomenute SS divizije - Princ Eugen i Skenderbeg, bile tog dana u Velici, da li je njihovim ulaskom u Veliku 28. jula 1944. počela tragedija Veličana? 

     
Portal Analitika