Društvo

Od bitke na Vučjem dolu 139 godina

Danas je obilježeno 139 godina od bitke na Vučjem dolu, jedne od naslavnijih pobjeda nad Turcima. Vijenac na spomenik junacima poginulim u toj bici, položile su delegacije opštine Nikšić, SUBNOR-a i antifašista Crne Gore, načelnik opštine Trebinje Slavko Vučurević i počasna garda Vojske Crne Gore, prenosi portal RTCG.
Od bitke na Vučjem dolu 139 godina
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Izveden je i kulturno-umjetnički program, a sveštenik Crnogorske pravoslavne crkve, protojerej Bojan Bojović održao je opijelo.

U crnogorsko-turskom ratu koji je trajao od 1876-1878 godine, a koji je zbog dužine trajanja, intenziteta vojnih operacija, brojnosti upotrijebljenih snaga i podnesenih žrtava nazvan Velji rat, poginulo je preko 3.000 crnogorskih vojnika.

Predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović kazao je da su upravo ta bitka i čuveni barjak iz bitke, simbol slobode i ljubavi prema svojoj zemlji i njenom trajanju.

“Bitka na Vučjem dolu značajno je uticala na odluku velikih sila da na Berlinskom kongresu Crnu Goru proglase za državu 13. jula 1878. godine”, podsjetio je Grbović.

Izvor i foto: rtcg.me

Portal Analitika