Košarka

Svečano otvoren košarkaški kamp „Košarkaška diplomatija 2015“

Predsjednik Opštine Bar dr Zoran Srzentić danas je u Sportskoj dvorani „Topolica“ prisustvovao svečanom otvaranju regionalnog omladinskog košarkaškog kampa „Košarkaška diplomatija 2015“, koji će se od 27. do 30. jula održati u Baru. Kao i proteklih godina, organizatori ovog kampa su Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori, u saradnji sa Univerzitetom Džordžtaun iz Vašingtona i Opštinom Bar.
Svečano otvoren košarkaški kamp „Košarkaška diplomatija 2015“
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Opštine je prisutne pozdravio, ističući zadovoljstvo što je Bar po peti put domaćin ovog značajnog kampa.

- Veliko mi je zadovoljstvo što mogu danas da vas pozdravim i poželim dobrodošlicu u Bar, koji je multietnička prijestonica naše države i grad tradicionalne gostoljubljivosti. Želim da se ovdje osjećate prijatno i da ove dane ponesete u lijepim uspomenama. Nadam se da ćete, pored aktivnosti koje ćete imati u vašem kampu, uspjeti da obiđete Bar, Stari grad čija istorijska vertikala doseže u daleku prošlost i Staru maslinu, koja je stara preko 2000 godina. Pored toga, želim vam da se lijepo družite, steknete međusobna prijateljstva, koja ćete kroz život njegovati i da nam se opet vratite u Bar, kao učesnici kampa ili kao dragi dobrodošli prijatelji i gosti. Zahvljujem Ambasadi SAD u Crnoj Gori, kao i Univerzitetu Džordžtaun iz Vašingtona i svima onima koji su omogućili da se ovaj kamp, po peti put, održi u Baru - naveo je dr Srzentić.

Ambasadorka SAD u Crnoj Gori Margaret En Uehara je svečano otvorila sedmi po redu regionalni omladinski košarkaški kamp i izrazila zahvalnost barskoj lokalnoj upravi na višegodišnjoj podršci u realizaciji ovog projekta.

- Timski rad je jedna od glavnih stvari koje ćete naučiti tokom trajanja ovog kampa, a isto tako je bilo potrebno i puno rada da se on organizuje. Prije svega, želim da se zahvalim predsjedniku dr Srzentiću i Opštini Bar na podršci i partnerstvu koju su nam pružili tokom svih ovih godina. Na ovaj način razvijamo odnose između ljudi i prevazilazimo etničke, religijske i kulturne podjele. Nadam se da ćete tokom boravka u kampu imati priliku da unaprijedite svoj engleski jezik, kao i da razgovarate o svojim kulturama. Pored toga, iskreno se nadam da ćete vještine koje ovdje naučite iskoristiti kada se vratite u svoje zemlje, na način da unaprijedite svoje diplomatske vještine - kazala je Uehara.

Kamp je dio projekta "Košarkaška diplomatija" tokom kojeg će osmoro američkih trenera, bivših košarkaša i košarkašica Džordžtaun univerziteta, kao i jedan trener iz Bosne i Hercegovine raditi sa više od 40 djevojčica i dječaka uzrasta 15 do 18 godina iz Albanije, Hrvatske, Kosova i Crne Gore. Projekat "Košarkaška diplomatija" naglašava značaj sporta i obrazovanja za mlade ljude i promoviše regionalnu i interetničku saradnju i toleranciju kroz sport.

Osim na košarkaškim treninzima, mladi iz četiri zemlje učestvovaće na radionicama o liderskim vještinama i u volonterskim aktivnostima u Baru.

Portal Analitika