Abiznis

Dakićevci: Pokrenuti pitanje odgovornosti sudija

Da bi se zatvorila Poglavlja 23 i 24 potrebno je da se sudske odluke izvršavaju, a sudije koje nijesu na tom fonu treba da budu razriješeni dužnosti, ocijenio je predsjednik Koordinacionog odbora povjerilaca fabrike “Radoje Dakić”, Milan Vukčević.
Dakićevci: Pokrenuti pitanje odgovornosti sudija
Portal AnalitikaIzvor

On je agenciji Mina biznis kazao da je u potpunosti saglasan sa ocjenama i konstatacijama ministra pravde, Zorana Pažina i predsjednika advokatske komore Zdravka Begovića u vezi sa radom pojedinih sudskih djelatnika.

“Budući da su u toku postupka izvršenja presude u korist radnika 'Radoja Dakića', postupajući sudija Danilo Jegdić i predsjednik Osnovnog suda, Zoran Radović nepravilno primjenjivali ili nijesu primjenjivali neke odredbe, zakazali smo mirno okupljanje u srijedu ispred Osnovnog suda”, saopštio je Vukčević. 

On je dodao da su sve tri grane vlasti ograničene Ustavom, zakonima i sudskim odlukama, pa se kako je naveo, mora pokrenuti pitanje profesionalne i moralne odgovornosti prozvanih sudija.

Vukčević je rekao da radnici i dalje ne znaju kada će dobiti 2,7 miliona eura od prodaje imovine “Radoja Dakića” koji se već duže vremena nalaze na računu Osnovnog suda. 

On je saopštio da će u devet sati ispred Osnovnog suda održati konferenciju za novinare i javno prozvati postupajućeg sudiju i predsjednika suda.

“Pozivam i pomenute sudije da nam se pridruže i učestvuju na konferenciji za novinare”, zaključio je Vukčević.

Radnici "Radoja Dakića" čitavu deceniju prema pravosnažnim presudama potražuju po 77 neisplaćenih mjesečnih zarada. Ukupno potraživanje sa kamatama dostiglo je 50 miliona eura.

U Osnovnom sudu je krajem marta prodato šest djelova imovine bivše fabrike za 2,2 miliona eura, kojim će samo djelimično biti obeštećeni bivši radnici koji potražuju ukupno 50 miliona eura.

Prodaja je održana uz bunt bivših radnika, a imovinu na 12. javnoj prodaji kupile su firme Okov, Voli i Čelebić. Sve nekretnine i imovina prodati su po 50 odsto nižoj cijeni u odnosu na procijenjenu vrijednost.

Ukupna imovina nedavno je procijenjena na 51 milion eura. (Mina BUSINESS, Foto:Portal RTCG)

Portal Analitika