Kultura

GRAD TEATAR: "Srodne duše" posljednji put na Svetom Stefanu

Posljednje izvođenje drame "Srodne duše" Dina Mustafića, biće večeras priređeno na sceni na Svetom Stefanu od 22 časa, u okviru XXIX Grad teatra.
GRAD TEATAR: "Srodne duše" posljednji put na Svetom Stefanu
Portal AnalitikaIzvor

U koprodukciji budvanskog festivala sa Narodnim pozorištem Republike Srpske iz Banja Luke i Narodnim pozorištem iz Tuzle, nastaloj po motivima Aristofanovih komedija "Ptice" i "Žabe", igraju Srđan Grahovac, Elvira Aljukić, Adnan Omerović, Edis Žilić, Elvis Jahić, Nedim Malkočević, Nikola Ivošević, Smiljana Marinković, Marina Pijetlović, Bojan Kolopić, Slađana Zrnić i Boris Šavija. Dramaturg je Željka Udovičić-Pleština, scenograf Dragutin Broz, kostimografi su Leo Kulaš i Ivana Jovanović, kompozitor je Vjera Nikolić, a scenski pokret uradio je Damir Klemenić.

- Prema Aristofanu, u početku ljudske rase bile su tri vrste ljudi: dvostruki muškarci (djeca Sunca), dvostruke žene (djeca Zemlje), androgini, okrugla bića sa četiri ruke, četiri noge, glavom okrenutom na suprotnu stranu i sa dva lica, kao djeca Mjeseca koja su nastala od Sunca i Zemlje. Takvi ljudi su bili snažni i prkosni, pa su zaprijetili da će pokoriti i same bogove. Iz tog razloga, Zevs ih prepolovi mačem na pola i otada pa zanavijek svaka polovina čezne za drugom i traži je po svijetu. To je ideal da se nađu srodne duše koje će se spojiti u jednu cjelinu. Kada se nađu, odmah se prepoznaju i to znaju bez izgovorene riječi - zapisao je Mustafić o radu na ovoj predstavi.

Prevoz za goste festivala je obezbijeđen, a polazak je predviđen sa polukružnog toka u Budvi u 21 čas.

Portal Analitika