Kultura

KOTORART: "Henšel" u Starom gradu, "Il Belpaese" u Luštica Bay-u

Njemački gudački kvartet "Henšel" nastupiće večeras u Crkvi Svetog Duha u Kotoru od 21 čas, a u istom terminu gudački kvartet "Il Belpaese" prirediće koncert na Luštica Bay-u u okviru XIV Don Branovih dana muzike, na VII KotorArtu.
KOTORART: "Henšel" u Starom gradu, "Il Belpaese" u Luštica Bay-u
Portal AnalitikaIzvor

Program koncerta pod nazivom "Na pragu treće decenije" čine poznati kvartet "Jahač" Jozefa Hajdna, Prvi gudački kvartet Ervina Šulhofa, kao i Razumovski kvartet - jedan od tri iz opusa 59 Ludviga van Betovena.

Ansambl čine violinisti Kristof Henšel i Pavel Žužanski, violistkinja Monika Henšel i violončelista Matijas Bejer-Karlšej.

Gudački kvartet "Henšel" prisutan je više skoro tri decenije na svjetskoj sceni, dobitnik je brojnih nagrada na međunarodnim takmičenjima, kao i Prve nagrade i Zlatne medalje na Međunarodnom takmičenju kamerne muzike u Osaki. Posebnu pažnju muzičke kritike i javnosti, privukao je koncertom koji je uživo prenosio BBC. Ansambl je nastupao u poznatim svjetskim dvoranama, na muzičkim festivalima, a posljednju godinu obilježile su turneje u Japanu, Kaliforniji i Evropi. Objavili su više kompakt diskova za izdavačke kuće Neos, HMV i EMI. Godine 2012. ansambl je pozvan da, kao prvi evropski gudački kvartet u posljednjih dvadeset godina, izvede sve Betovenove gudačke kvartete u prestižnoj koncertnoj dvorani Santori u Tokiju. Redovni su gosti kraljevske palate u Madridu, kako bi nastupali na četiri Stradivarijeva instrumenta iz kraljevske kolekcije. Pored klasičnog repertoara, "Henšel" izvodi i djela savremenih autora, među kojima su i premijere kompozicija Kristofera Teofanidesa i Hansa Vernera Hencea.

Gudački kvartet "Il Belpaese" prirediće veče popularne muzike "Kvartet na pjenu od mora" na Luštica Bay-u od 21 čas.

Ansambl djeluje u sastavu Arpad Nađ (violina), Dušan Birač (violina), Vladimir Šaru (viola) i Željko Ivović (violončelo), a osnovan je 2011. godine. Svoja iskustva i koncertnu praksu pretaču u ovaj ansambl što im daje još više prostora za muziciranje, ali i omogućava stvaranje prepoznatljivog stila. Kvartet "Il Belpaese" ima uspješnu i značajnu saradnju s istoimenim italijanskim kulturnim centrom, na čijim manifestacijama ostvaruje zapažene nastupe. Osim toga, sarađuje i s radionicom za kamernu muziku "Ad libitum".

Portal Analitika