Društvo

Uprava za pranje novca ćuti o "Avali" i "Bjanki"

Istraga u slučaju sumnjive privatizacije hotela “Avala" i “Bjanka" nekoliko mjeseci stagnira jer Uprava za sprečavanje pranja novca još nije dostavila Višem državnom tužilaštvu u Podgorici podatke o njihovom osnivaču, firmi “Beppler&Jacobson".
 Uprava za pranje novca ćuti o "Avali" i "Bjanki"
Portal AnalitikaIzvor

I iz Vrhovnog državnog tužilaštva Dnevnim novinama je potvrđeno da nadležni tužilac čeka tražena obavještenja i podatke.

"Prema izvještaju koji je Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavljen iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici povodom anonimne krivične prijave o navodnom pranju novca u postupku privatizacije hotela 'Avala' i 'Bianca' Više državno tužilaštvo u Podgorici pokrenulo je postupak izviđaja. U cilju provjere navoda iz prijave od nadležnog organa Više državno tužilaštvo u Podgorici zahtijevalo je dostavljanje obavještenja i podataka, koji još nijesu dostavljeni", navode iz Tužilaštva.

Dva crnogorska hotela privatizovana su prije desetak godina, "Avala" za 3,2 miliona, a "Bjanka" za 1,56 miliona eura. Osim crnogorskog tužilaštva, istraživanjem sumnjive privatizacije bavio se britanski sud, ali i ruski Istražni komitet.

Navodno pranje novca prilikom kupovine ova dva hotela tema je koju su crnogorski mediji "podgrijavali" još od 2003. godine nedokazanim spekulacijama da su navodni suvlasnici Avale Stanko Subotić i Milo Đukanović.

Više državno tužilaštvo počelo je istragu po anonimnoj prijavi građana, a odmah po njenom pribavljanju, od Uprave za sprečavanje pranja novca istražitelji su zatražili podatke o tome kada je osnovano i ko su osnivači preduzeća "Beppler&Jacobson", zatim ko je kupio hotele "Avala" i "Bianca", kako su obezbijeđena sredstva za kupovinu tih hotela te podatke o odgovornim licima u tim firmama.

Dnevne novine su objavile da je sumnjiva privatizacija izašla na vidjelo kada je došlo do sukoba između dvojice bivših suvlasnika kompanije "Beppler&Jacobson" Zorana Coća Bećirovića i Igora Lazurenka, koji je riješen arbitražom pred sudom u Londonu. Tokom gotovo dvogodišnjeg sudskog procesa dokazano je da se nije moglo utvrditi porijeklo dijela novca, kojim su kupljena dva crnogorska hotela. Tada, prema dokazima u koje su uvid imale i DN, Lazurenko nije mogao dokazati porijeklo uloženog novca, ali je prvi put utvrdio da iza njegovog kapitala stoji ukrajinski oligarh Igor Kolomojski.

Portal Analitika