Društvo

DEMOS: Degradirano dodjeljivanje odlikovanja

Broj i spisak crnogorskih državnih odlikovanja koja su dodijeljivana osobama iz inostranstva govore o rekordno brzom degradiranju ove ozbiljne oblasti po kojoj se mjeri i dostojanstvo neke zemlje, ocijenili su u DEMOS-u.
DEMOS:  Degradirano dodjeljivanje odlikovanja
Portal AnalitikaIzvor

Nakon proglašenja državne nezavisnosti predsjednik Filuip Vujanović je, kako je saopšteno Vijestima, dodijelio 85 odlikovanja.
U DEMOS-u smatraju da se radi o stvorenom sistemu privatno–interesnih kriterijuma van kontrole javnosti.

U toj stranci ocjenjuju da zato nije čudno da su se poslednjih dana pojavile utemljene javne kritike o dodjeli državnih odlikovanja bez ozbiljnih i uravnoteženih državnih kriterijuma.

U DEMOS-u ističu da je vrlo problematična dodjela ordena diplomatama, struktura zemalja iz kojih ima najviše odlikovanih.

"Da ne govorimo o tome da je u pitanju isto državno mjesto sa kojeg se dijeli ordenje diplomatama i odlučuje koga od nepodobnih diplomata tretirati u prostakluku kontrolisanih tabloida", kaže se u saopštenju DEMOS-a.

Navodi se da se u svim javnim reagovanjima s pravom i odobravanjem ističe i dodjela visokog državnog priznanja crnogorskim vatrpolisitma koji su 2008. postali šampioni Evrope.

Ipak, podsjećamo crnogorsku javnost da ni ovaj čin nije prošao bez sijenki, neke vrste tajkunskog poravnjavanja vrha vlasti i njihovog strateškog investicionog partnera, a čemu su najmanje doprinijeli sami vaterpolisti.

DEMOS podsjeća da su dva dana jula 2008. Vujanović i predsjednik Miraks grupe Rus Sergej Polonski dodjelili nagrade vaterpolisitma.

Podsjeća se da je Vujanović nagradio vaterpoliste Ordenom crnogorske zastave prvog stepena, a da se Polonski "investitor bez dozvole projekta Zavale" opredijelio za 150 hiljada EUR.

"Poslije mnogih potjernica danas je Polonski sproveden u svoju zemlju i predmet je sudsko-kriminalističke obrade", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe dvije priče o nagradama u dva dana, Vujanovićeva na Cetinju, Polonskog, na Rtu Zavala su nažalost jedna priča",

"Neka građani zaključe o ovom svođenju računa, u suštini nekom tajkunskom poravnjavanju u formi državnolikih elemenata.

Završni čin u lutkarkom pozorištu, u kome već uigrani Vujanović dobija glavne uloge, nije glavna manifestacija ove tugaljive, paradržavne priče", ističu u DEMOS-u.

Problem je, kako su naveli, da je i to "tajkunsko partnerstvo" bilo manifestacija degradiranja visokog odlikovanja koji su vaterpolisiti zasluženo dobili.

"Govorimo o nespornom odlikovanju, možemo samo zamisliti što se sve krije iza interesne radionice domaće državne elite van kontrole društva, javnosti, nažalost dobrim dijelom van domašaja pravosudnih institucija", zaključili su u DEMOS-u.

Portal Analitika