Društvo

U Istanbulu predstavljen razvojni potencijal Crne Gore

U Istanbulu je 22 - 24 jula. 2015. g. održana internacionalna konferencija – preispitivanja savremenog dizajna u istorijskom kontekstu – Re-ConD' 15 na kojoj je Crnu Goru predstavljala arhitektica dr. Igbala Sabovic Kerovic.
U Istanbulu predstavljen razvojni potencijal  Crne Gore
Portal AnalitikaIzvor

Konferencija je održana u organizaciji Yildiz Tehnical University Research Centre for Preservation of Historical Heritage (TA-MIR), The Turkish Foundation for Architecture (MIV), Structural engineering World Congres – Turkey (SEWC).

U okviru tematskih programa: Formalno-pravna zaštita naslijeđa i Profesionalna odgovornost, Opšti principi zaštite: odnos novih struktura i istorijski kontekst, Aktuleni problemi istorijskog okruženja,  Uticajni faktori na novi dizajn u istorijskom kontekstu, Konstruktivne metode i materijali, Edukacija I obuka, prezentirani su radovi  iz 27 zemalja: Turske, Finske, Indije, Kube, Španije, BIH , Perua, USA, Italije, Irske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kolumbije, Njemačke, Španije, Kanade, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i dr.

Arhitektica, dr Igbala Šabović Kerović, u okviru tematske cjeline:  Uticajni faktori na novi dizajn u istorijskom kontekstu, predstavila je rad na temu Zaštita graditeljskog naslijeđa Crne Gore - Otomanski period: Analiza izgrađene sredine.

Sagledavanje današnje situacije – naslijeđenih prostornih i graditeljskih vrijednosti  kroz  očuvanje kulturne baštine i njene savremene interpretacije , jeste osnovna ideja i cilj ovog rada.  Kroz sadržaj rada jasno je ukazano na činjenicu da kompleksnost strategije upravljanja naslijeđem omogućava definisanje platforme samoodrživosti lokaliteta, jedino pod uslovom da su definisane njegove kulturne vrijednosti, potencijali i mogućnosti. Stoga je, utemeljenjem na analizi i hronološkom prikazu urbanog razvoja i izgradnji značajnih arhitektonskih objekata kao i njihove postupne razgradnje u urbanističkom razvoju gradova (transformacija), u nekoliko presjeka prezentovana evolucija i geneza urbane strukture Herceg Novog (Španjola), Bara (Stari grad), Podgorice (Stara varoš) i Ulcinja. Konačno, prezentovana je struktura i faktičko stanje preostalog graditeljskog fonda – izvršena identifikacija i inventarisanje svih objekata koji doprinose ambijentalnom karakteru predmetnih prostora i date smjernice u daljim aktivnostima i intervencijama upravljanja graditeljskim nasleđem.

Rezultati istraživanja predstavljaju polazište – pomoć u daljim istraživačkim i arhitektonsko-planerskim aktivnostima kod pravilnog pristupanja rješavanju problema savremenog dizajna u istorijskom kontekstu i uklapanja naslijeđenih vrijednosti u savremene tokove Ulcinja, Herceg Novog, Podgorice i Bara,  što je premisa UNESCO-ve nove težnje ka očuvanju urbanog pejsaža, a koja se temelji na pravilnoj upotrebi prirodnih posebnosti i naslijeđenih graditeljskih vrijednosti stvaranih u različitim istorijskim epohama. Crna Gora, u vezi sa tim ima naglašen značaj i razvojnu šansu.

Učešće na Internacionalnoj konferenciji podržali su Inženjerska komora Crne Gore (SKA) i Ministarstvo kulture Crne Gore.

Portal Analitika