Abiznis

Dogovoreno jačanje saradnje Crne Gore i Valonije u oblasti poljoprivrede

Drugog dana zvanične posjete Valoniji, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Petar Ivanović susreo se sa valonskim kolegom Rene Kolenom. Sagovornici su konstatovali da je realizovano sve što je dogovoreno tokom prve posjete Ivanovića Valoniji u martu ove godine, te da postoji obostrani interes da se saradnja produbi i formalizuje kroz potpisivanje Memoranduma o saradnji dva ministarstva, sa fokusom na ruralani razvoj, obrazovanje i istraživanje u sektoru poljoprivrede. Memorandum bi predstavljao pravni okvir za dugoročnu stratešku saradnju u specifičnim oblastima koje će, kako je dogovoreno, identifikovati zajednički ekspertski tim.
Dogovoreno jačanje saradnje Crne Gore i Valonije u oblasti poljoprivrede
Portal AnalitikaIzvor

"Ova studijska posjeta predstavlja izuzetnu priliku za crnogorske poljoprivrednike da dobiju nove ideje, pogledaju najnoviju mehanizaciju koju koja se koristi u poljoprivredi, ostvare kontakte sa belgijskim kolegama, i da se upoznaju sa konkurencijom koja ih ih čeka u Evropskoj Uniji" kazao je ministar Ivanović. On je dodao da se politika EU sve više okreće regionima, a ne zemljama, i u tom kontekstu ocijenio dobru perspektivu buduće saradnje Valonije i Velikog regiona (koji okuplja granične djelove Belgije, Luksemburga, Njemačke i Francuske), ne samo sa Crnom Gorom, već i Zapadnim Balkanom. Ivanović je pozvao valonskog kolegu da do kraja godine posjeti Crnu Goru, i uputio poziv za uzvratnu posjetu belgijiskih poljoprivrednika našoj zemlji, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

U nastavku posjete, ministar se susreo sa Ivanom Larondelom, dekanom Fakulteta za bio-inžinjering Univerzita Luven koji je osnovan 1425. godine, sa kojim je razgovarao o modalitetima saradnje kroz razmjenu studenata i ušešće u zajedničkim projektima u okviru EU programa Horizont 2020. Takođe, razgovarao je i sa Ivom Senkelom iz Valonskog centra za poljoprivredna istraživanja, koji ga je upoznao sa radom ove naučne institucije, naročito sa aktivnostima na formiranju genetske baze podataka različitih biljnih vrsta, kao i novim metodama praćenja kontrole u oblasti bezbjednosti hrane. Iskazana je obostrana zainteresovanost za uspostavljanje saradnje kroz učešće u zajedničkim projektima, što bi se definisalo dogovorenim Memorandumom o saradnji.

Crnogorski poljoprivrednici susreli su se sa predstavnicima Federacije valonskih poljoprivrednika, kao krovnom organizacijom koja okuplja sve profile poljoprivrednika i ima za cilj da zastupa njihove interese, kako na nacionalnom, tako i na evropskom nivou. Upoznali su se sa načinom rada i  aktivnostima ove organizacije. Na pčelarskom štandu upoznali su sa načinom proizvodnje meda u ovom dijelu Belgije, a na štandu sa žitaricama razmijenjena su iskustva i razgovarano o mogućnostima saradnje u obezbjeđivanju viskorodnog i kvalitetnog sjemena žitarica. Prisustvovali su i izložbi “Belgijskog plavog govečeta" i takmičenju u ovoj kategoriji, što je bila prilika da se sa uzgajivačima ove rase razgovara o mogućnostima njenog ukrštanja sa mesnim rasama u Crnoj Gori, kao i nabavci sjemena za vještačko osjemjenjivanje.

Posjetom Ratnom muzeju u Bastonju, koji je najveći muzej posvećen Drugom svjetskom ratu, završava se uspješna posjeta crnogorskih poljoprivrednika Valoniji.

Portal Analitika