Svijet

Bijela kuća pozdravila napore Turske u borbi protiv ID

Bijela kuća je pozdravila pojačani napor Turske u borbi protiv ekstremističke organizacije Islamske države (ID) i nazvala Radničku partiju Kurdistana (PKK) u Turskoj "terorističkom" organizacijom.
Bijela kuća pozdravila napore Turske u borbi protiv ID
Portal AnalitikaIzvor

To je izjavio zvaničnik Bijele kuće tokom konferencije za novinare održane u Najrobiju tokom posjete američkog predsjednika Baraka Obame Keniji, prenio je Rojters.

SAD su prethodno osudile napade koje su izveli pripadnici PKK u Turskoj.

Zamjenik specijalnog američkog izaslanika za borbu protiv ID Bret Mekgurk naveo je na svom Tviter nalogu da "nema veze" između turskih vazdušnih napada na položaje PKK i sporazuma o inteziviranju borbe protiv ID, prenio je Rojters.

Kurdski pobunjenici su saopštili juče da uslovi za očuvanje primirja sa Turskom više nisu na snazi, nakon što su turski ratni avioni bombardovali njihovo uporište na sjeveru Iraka.

"Uslovi sa očuvanje prekida vatre...su eliminisani", saopštile su Narodne odbrambene snage (HPG), vojno krilo Radničke partije Kurdistana (PKK).

U saopštenju se osuđuje "agresivni (čin) rata" koju je počinila Turska i najavljuje "otpor", prenio je AFP.

"Suočeni sa ovom agresijom, imamo pravo da se branimo i da pružimo otpor. Odbrana naše slobode i demokratije je dužnost koju imate pred sobom", navodi se u saopštenju HPG.

Vojno krilo PKK je bombardovanje meta na sjeveru Iraka okarakterisalo kao "najozbiljniju vojnu i političku grešku", turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana i vladajuće partiije.

Dvije strane su, do sada, uglavnom poštovale krhko primirje, uspostavljeno 2013. godine, navela je francuska agencija.

Izvor: novosti.rs

Portal Analitika