Politika

DAN: SDP traži tri mjesta u Vladi

Socijaldemokratska partija (SDP) uputiće krajem iduće sedmice premijeru i lideru Demokratske partije socijalista Milu Đukanoviću zvaničnu inicijativu za rekonstrukciju Vlade, prema kojoj bi ministarska mjesta koja pripadaju toj stranci preuzeli njeni kadrovi.
DAN: SDP traži tri mjesta u Vladi
Portal AnalitikaIzvor

Prema nezvaničnim saznanjima Dana od izvora iz vrha SDP-a, ta partija će tražiti mjesta potpredsjednika Vlade, ministra za informaciono društvo i ministra saobraćaja i pomorstva.

Te funkcije trenutno obavljaju Vujica Lazović i Ivan Brajović, koji su napustili SDP nakon partijskog kongresa i sada rade na osnivanju nove stranke.

Navodno, temeljni argument u inicijativi za rekonstrukciju Vlade biće činjenica da je DPS sa SDP-om tokom 2012. godine sklopio koalicioni ugovor po kome se za predsjednika parlameta i na funkcije potpredsjednika Vlade i ministara saobraćaja, unutrašnjih poslova i informacionog društva biraju predstavnici Socijaldemokratske partije.

Što se tiče resora unutrašnjih poslova, aktuelni ministar Raško Konjević ostao je u SDP-u, tako da su sporne funkcije koje trenutno pokrivaju Lazović i Brajović. Inicijativa bi trebalo da bude formalizovana na sjednici Glavnog odbora koja će, kako se očekuje, biti održana u petak.

Predsjedništvo SDP-a će već sjutra raspravljati o dešavanjima u vladajućoj koaliciji i zahtjevima za vraćanje ministarskih mandata toj partiji.

Shodno odredbama sporazuma između DPS-a i SDP-a na osnovu kojeg je Đukanović 2012. godine postao premijer, strankama pripada nesporno pravo da definišu sopstvenu kadrovsku politiku i predlažu ministre.

Ukoliko predsjednik DPS-a prihvati inicijativu SDP-a, biće predloženi i kandidati za nove članove Vlade. Ako, pak, ta inicijativa bude odbijena, SDP može da u parlamentu traži smjenu spornih ministara ili da u dnevni red skupštinskog zasjedanja uvrsti pitanje povjerenja Vladi.

Prema Ustavu Crne Gore, zahtjev za pokretanje pitanja povjerenja Vladi može ispostaviti 27 poslanika. S druge strane, za izglasavanje nepovjerenja Vladi neophodan je glas 41 poslanika, to jest apsolutna većina u Skupštini Crne Gore.

Prema nezvaničnim saznanjima Dana, i Predsjedništvo DPS-a trebalo bi da zasjeda tokom iduće sedmice, a jedna od tačaka dnevnog reda mogla bi da bude i situacija u vladajućoj koaliciji, s osvrtom na dešavanja u SDP-u i zahtjevima za promjene u Vladi.

Izvor: Dan

Portal Analitika