Zanimljivosti

Imate opekotine od sunca? Tri rješenja za najbrži oporavak

Uz pomoć ovih trikova ublažićete tegobe, ali i izliječiti opekotine koje ste zadobili.
Imate opekotine od sunca? Tri rješenja za najbrži oporavak
Portal AnalitikaIzvor

1. Hladan tuš 

Prije izlaska napolje izdvojite malo vremena za tuširanje hladnijom vodom. Temeljno polivajte opečene djelove tijela i tako ih dobro rashladite. Hladna voda će ublažiti peckanje i iritacije, a koži će dati neophodnu vlagu. 

Nakon tuširanja nanesite lagani hidratantni losion za tijelo. Nosite laganu odjeću od prirodnog materijala kako ne bi dodatno iziritirali oštećenu kožu. 

2. Obloge od jabukovog sirćeta 

Jabukovo sirće čini čuda za vašu kožu, pogotovo kad su u pitanju opekotine od sunca. Ukloniće sve štetne bakterije sa površine kože i omogućiti joj da vrati PH ravnotežu koja je narušena isušivanjem kože. 
Jednu do dve šoljice jabukovog sirćeta sipajte u svoju kupku i relaksirajte se u kadi 15 - 30 minuta. Drugi način je da pomešate pola litra vode sa pola šoljice sirćeta. U to umočite pamučnu krpu i njome prekrijte djelove tijela na kojima imate opekotine i ostavite je tako 15 minuta i ponovite postupak. Nakon oba tretmana isperite kožu hladnijom vodom. 

3. Zobena kaša 

Riječ je o najstarijem receptu protiv opekotina od sunca na koži koji provjereno djeluje.

Zobena kaša će umiriti kožu i ublažiti peckanje i iritaciju kože. Isto tako, ova zdrava namirnica čisti površinu kože i pomaže joj da brže zaraste. 

Napravite osvježavajuću kupku u kadi i u vodu dodajte dvije do tri šoljice mljevene zobene kaše i sve dobro izmiješajte. 

Pričekajte 10 minuta i legnite u kadu i uživajte sljedećih 20 minuta do pola sata. Nakon kupke isperite kožu hladnijom vodom i peškirom tapkajte da nježno upije vodu sa kože. Ako nemate kadu izmiješajte 1 litar vode i šoljicu zobene kaše i napravite obloge kao i s jabukovim sirćetom. (Super Žena)

Portal Analitika