Politika

BS: Ravnopravnost iz zakona da postane dio stvarnosti

Članstvo Crne Gore u NATO i Evropsku uniju (EU) ključni je interes Crne Gore, saopšteno je na trećem Kongresu Bošnjačke stranke (BS) i poručeno da očekuju da ravnopravnost iz zakona postane dio stvarnosti.
BS: Ravnopravnost iz zakona da postane dio stvarnosti
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik BS-a Rafet Husović, koji je jedini kandidat za lidera, kazao da je ta partija jednako, marljivo i odgovorno radila na utemeljivanju nove, demokratske i ravnopravne Crne Gore, na donošenju novog Ustava i prvim koracima u evroatlanskim integracijama.

„Opredeljenje ka EU i NATO savezu, socijalna sigurnost, jačanje institucija pravne države, borba protiv svih oblika diskriminacije zajednički su ciljevi koji nas ubjeđuju u ispravnost puta koji zajedno prelazimo“, poručio je Husović navodeći da za te ciljeve imaju povjerenje građana.

On je objasnio da su to veliki državni ciljevi prema kojima, kako je naveo Husović, pojedinačni partijski ciljevi moraju da budu manje značajni.

„Članstvo u EU vidimo kao ključni interes crnogorskih građana. Naše društvo i država treba da teže vrijednostima koje baštine društva modernih država i nacija Evrope”, naveo je Husović, dodajući da žele da Crna Gora što prije postane dio te porodice.

Kada je u pitanju članstvo Crne Gore u NATO, on je ocijenio da postoji znatno više razloga koji opredjeljuju da se podržava njen ulazak u Alijansu.

Prema njegovim riječima, NATO je u međuvremenu od klasično vojne organizacije postao vojno politička Alijansa sa velikim uticajem na procese evropske i globalne bezbjednosti.

Husović je kazao da je NATO nadnacionalni garant mira, demokratije, ljudskih prava i građanskih sloboda, kao i preduslov daljeg rasta i razvoja domaće ekonomije.

Članice vladajuće koalicije moraju da podrede stranačke interese državnim ciljevima i da za njihovo ostvarivanje traže što više saveznika, izjavio je predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović.

On je rekao da vladajuće stranke moraju da rade na ostvarivanju velikih državnih ciljeva navodeći kao primjer integracije u NATO i EU, kao i jačanje vladavine prava.

“To su veliki državni ciljevi prema kojima naši partijski moraju da budu manje značajni. Zadatak nam je da se trudimo da tražimo što više saveznika i na tom putu moramo biti širokogrudi. Spremni da dajemo ako želimo širiti taj demokratski kapacitet i graditi dugoročno povjerenje i koheziju”, kazao je Husović.

On je ukazao na neravnomjeran razvoj pojedinih regiona i područja Crne Gore što je, smatra on, jedan od njenih najvećih strukturnih problema.

“Zalažemo se za poštovanje načela solidarnosti kao temeljnog načela za vođenje kvalitetne regionalne politike i pravednije preraspodjelu državnih fondova, u cilju unapređenja javne infrastructure i sektora usluga u nerazvijenim područjima”, rekao je Husović, ocjenjujući da je izgradnja autoputa jedan od najvažnijih uslova razvoja države.

On je naveo da crnogorski putevi moraju biti širi, bolji i bezbjednosniji zbog, kako je dodao Husović, nas samih I ako hoćemo da nam se dolazi, a ne da nas zaobilaze.

“BS će posebno raditi da ovi projekti postanu realnost, jer smo svjesni da to znači razvoj i bolji 9 sigurniji život”, poručio je on.

Husović je kazao da se ta partija zalaže i za brži razvoj primorskog, kontinentalnog i planinskog turizma.

On je dodao da će BS podržavati i reforme u procesu obrazovanja, posebno osnovnog i srednjeg, ukazujući da je potrebna revizija školskog programa, zarad uklanjanja političke dogme i predsrasude nastale u period političkog i duhovnog jednoumlja.

Husović je naveo da se ta stranka zalaže za očuvanje porodice.

“Očekujemo da ravnopravnost iz zakona države postane dio stvarnosti i da bošnjačka podrška državi bude mjera njenog uvažavanja predstavnika ovog naroda kada se donose veoma važne odluke”, kazao je on, objašnajvajući da je to jedini put ka Evropi i njenim demokratskim vrijednostima.

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović kazao je da je BS potvrdila sebe kao nezaobilaznog političkog subjekta na crnogorskoj političkoj sceni.

On je dodao da program te stranke korespondira sa osnovnim postulatima državne politike na unutrašnjem i međunarodnom planu.

“Te okolnosti su najveće vezivno tkivo DPS-a i BS koje uspješno sarađuju u dužem vremenskom periodu, a koje su posljednje četiri godine sarađivale na principima međusobnog poštovanja, uvažavanja i odgovorne saradnje“, poručio je Đukanović.

On je objasnio da je odgovorna saradnja doprinjela da zajedno sa ostalim koalicionim partnerima izgrađuju Crnu Goru kao zajedničku državnu kuću Crnogoraca, Bošnjaka, Srba, Albanaca, Muslimana, Hrvata i svih drugih naroda koji žive na ovim prostorima“.

„Tokom devet godina od obnove nezavisnosti, prešli smo značajan put na planu pune evropske i evroatlanske integracije države“, ocijenio je Đukanović, dodajući da danas sa sigurnošću može da se kaže da je Crna Gora očekuje poziv za članstvo do kraja godine i njeno članstvo u EU dogledno.

On je naveo da Crna Gora posljednjih deset godina ostvaruje ekonomski rast, ali, dodao je Đukanović, to je daleko od željenog. jer je država tek na 40-ak odsto prosječnog kvaliteta života građana EU.

Predsjednik Socijaldemokratske (SDP) partije, Ranko Krivokapić kazao je da su SDP i BS partije koje su zajedno čuvale dušu i istrajnost građanske Crne Gore.

On je naveo su manjinski narodi u državi posvećeni njenoj državnosti i utemeljenosti na državi građanina gdje su svi ravnopravni, a gdje, kako je dodao, svi čuvaju svoje posebnosti.

„Harmonija koja se stvara u Crnoj Gori, nikad konačno i nikad bez izazova, primjer je koji daje stabilnost Crnoj Gori, a iz nje će izaći svi oni ekonomski ciljevi i rezultati kojima zajedno stremimo“, poručio je Krivokapić.

On je kazao da će članstvo države u NATO biti dobar preduslov da se svi zajednički ciljevi lakše ostvaruju.

„Zajedno možemo i više, i bolje, dužni smo zajedno svim onima koji su otišli iz države, dužni smo da im ponudimo domovinu u koju će se vraćati. Najbolje mjera prave Crne Gore biće sposobnost da zadržimo mlade ljude u državi i da vratimo one koji su iz nje otišli“, zaključio je Krivokapić.

Uspješan Kongres BS poželjeli su i predstavnici Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović, Force Nasif Cungu, Liberalne partije Anadrija Popović, Socijalističke narodne partije, Srđan Milić, kao i šef poslaničkog kluba Pozitivne Crne Gore, Goran Tuponja i predsjednica Odborničkog kluba Demokratske unije Albanaca Hadidža Đoni.

Kongresu, na kome je pušten i video snimak o radu BS između dva Kongresa, prisustvovali su i predstavik turske Vlade, Seid Sećerik i predsjednik stranke Demokratske akcije sandžaka iz Novog Pazara, Sulejman Ugljanin.

Mina

Portal Analitika