Kultura

ESPRESSIVO: Duo Monserat - Vučković u Ministarstvu kulture

Ovogodišnji VIII Espressivo nastavlja večeras koncertom istaknute španske violinistkinje Laje Monserat i renomiranog crnogorskog pijaniste Nikole Vučkovića u Ministarstvu kulture od 21 čas.
ESPRESSIVO: Duo Monserat - Vučković u Ministarstvu kulture
Portal AnalitikaIzvor

Duo Monserat - Vučković predstaviće se cetinjskoj publici biserima kamerne muzike: Sonatu broj 3 Johanesa Bramsa i Noćnu muziku Žorža Eneskua.

Laja Monserat rođena je u Barseloni, da bi sa deset godina preselila u Njemačku i počela da pohađa muzičku školu za nadarenu djecu u Bonu, a studije nastavila u Londonu. Sa 14 godina debitovala je u Karnegi holu u Njujorku. Osvojila je prve nagrade na 23 takmičenja u Velikoj Britaniji, SAD, Luksemburgu, Francuskoj, Rumuniji, Španiji i Italiji. Snimala je za televizije Katalonije, Španije i za Radio BBC. Nastupala je širom Evrope, a 2012. godine imala je veoma zapaženu turneju po SAD i ponovni nastup u Karnegi holu. Laja svira na italijanskoj violini iz XVIII vijeka koja je u vlasništvu Artura Beka.

Nikola Vučković spada u red najpriznatijih crnogorskih pijanista mlađe generacije. Pažnju na svoj raskošan talenat skrenuo je još tokom studentskih dana, osvajajući brojne nagrade i priznanja. Na repertoaru ima gotovo sva kapitalna djela napisana za klavir. Tokom studija usavršavao se kod brojnih istaknutih pedagoga (Ovčijikov, Baškirov, Mika). Magistrirao je na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Vladimira Bočkarjova. Pored muzike za solo klavir, posebno je okrenut kamernom muziciranju. Ostvario je saradnju sa većinom najznačajnijih umjetnika iz regiona. 

Portal Analitika