Svijet

Barak Obama stigao u Najrobi, dočekala ga porodica

Američki predsjednik Barak Obama doputovao je večeras u Najrobi gdje ga je na aerodromu dočekala porodica pošto mu je otac porijeklom iz Kenije. Obamina polusestra Auma bila je prisutna na aerodromskoj pisti kako bi prva dočekala američkog predsjednika po silasku iz aviona.
Barak Obama stigao u Najrobi, dočekala ga porodica
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Dočekao ga je i predsjednik Kenije Uhuru Kenijata.

Obama, koji se nalazi u prvoj posjeti Keniji od dolaska na vlasti 2009. godine, otišao je odmah u hotel gdje ga na večeri očekuju ostali članovi porodice, među kojima majka Sara, druga supruga Obaminog đeda s kojom nije u krvnoj vezi.

U Keniji je u toku dana bila opsežna bezbjednosna operacija radi zaštite predsjednika SAD jer je ta zemlja često na udaru ekstremističke organizacije Al Šabab, čije je sjedište u susjednoj Somaliji.

Ta teroristička organizacija je obećala da će se osvetiti Keniji, jer pomaže somalskim vlastima u borbi protiv ekstremista.

Nije u planu da on otputuje u selo iz kojeg potiče porodica njegovog oca.

Obama će se u Keniji obratiti učesnicima samita o preduzetništvu i održati sastanke na temu trgovine i investicija, bezbjednosti i kontraterorističkih mjera, kao i demokratije i ljudskih prava.

- Uprkos mnogim izazovima, Afrika je kontinent izuzetne dinamike i jedno od najbrže rastućih tržišta na svijetu, sa izvanrednim ljudima i izvanrednom otpornošću - rekao je Obama u srijedu.

- Prilike pred nama su fantastične, a samo moramo da srušimo stereotipe i ukinemo granice - istakao je Obama.

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika