Društvo

Sindikat UP: Ne smijemo da prihvatimo da policajci budu nezaštićeni od pojedinaca

„Odgovornost i opasnost su ono što smo svi prihvatili danom stupanja na rad u policiji ali ono što ne možemo i ne smijemo da prihvatimo je to da službenici policije budu nezaštićeni kako od pojedinaca, tako i od državnih organa u obavljanju svojih profesionalnih zadataka“, poručili su iz Sindikata Uprave policije povodom smrti policajca Irfana Kujovića.
Sindikat UP: Ne smijemo da prihvatimo da policajci budu nezaštićeni od pojedinaca
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Iz Sindikata UP kažu da je tragična smrt njihovog kolege, koji je izgubio život vršeći redovne policijske poslove, još jednom pokazala koliko je policijski posao težak, odgovoran i opasan.

„Sindikat Uprave policije najooštrije osuđuje zločinački akt ubistva našeg kolege, a njegovoj porodici, supruzi i maloljetnoj djeci, njegovim prijateljima i kolegama sa kojima je profesionalno i časno obavljao dužnost policjskog službenika izražavamo najdublje saučešće. Kolega Kujović je na radnom zadatku, dok je obavljao poslove iz oblasti bezbjednosti saobraćaja u mjestu Slijepač most, dana 22.07.2015.godine, smrtno stradao, kada ga je udario vozač putničkog motornog vozila, koji je nakon toga pobjegao. Napad na policijskog službenika značio i napad na najveću vrijednost svakog čovjeka – život“, stoji u saopštenju dostavljenom Portalu Analitika.

Sindikat Uprave policije zahtijeva od nadležnih organa da preduzmu sve mjere u cilju razjašnjavanja okolnosti pod kojima se ovaj nemili događaj desio, kao i da se počinalac ovog krivičnog djela pronađe i privede pravdi.

„Osim što je ugašen jedan mladi i nevini život, ovaj događaj ukazuje da policijski službenici prilikom vršenja službenih zadataka nemaju dovoljan stepen zaštite, zbog čega očekujemo da se ispita da li je u vršenju službe bilo profesionalnih propusta, te da se utvrdi eventualna pojedinačna ili kolektivna odgovornost, u cilju sprečavanja ponavljanja ovakvih ili sličnih događaja. Dani koji su pred nama pokazaće da li društvo u kojem živimo cijeni i poštuje nesebičan trud i požrtvovanost koju na poslu ispoljava svaki policijski službenik u cilju zaštite kako građana tako i njihove imovine.To će nam prije svih pokazati tužilaštvo vođenjem istrage o ovom slučaju a onda i sudstvo prilikom procesuiranja počinioca ovog teškog krivičnog djela“, navode iz Sindikata UP.

Iz pomenute organizacije vjeruju da će vinovnik ovog zločina u najkraćem mogućem roku biti pronađen i izveden pred lice pravde.

„Takođe se, ne želeći ništa da prejudiciramo niti da vršimo pritisak na bilo koga, nadamo da će nadležni sud znati da odgovori postavljenom zadatku i ubicu našeg kolege, na osnovu Zakona, najoštrije kazni. Ono što posebno zaprepašćuje i ostavlja bez riječi svakog normalnog čovjeka je bezobzirnost i surovost sa kojom je ovo teško krivično djelo učinjeno. Zbog svega navedenog smatramo da u odnosu na učinioca ovog surovog djela ne mogu postojati bilo kakve olakšavajuće okolnosti prilikom odmjeravanja kazne, jer želimo da vjerujemo da se neće ponoviti neki od prethodni slučajevi kada su napadači na policajce bili kažnjavani za prekršaj a ne za krivično djelo, i kao takvi dobijali minimalne kazne, a policijski službenici bili tretirani kao građani drugog reda“, stoji u saopštenju.

Oni pozivaju sve državne organe „da konačno naprave odlučan korak u zaštiti policijskih službenika jer se napad na policajca mora smatrati napadom na državu i prema tome mora biti najoštrije sankcionisan i tretiran“.

„Pozivamo medije da, koristeći svoj nesumnjivi uticaj u društvu, držeći pažnju na ovom slučaju i prateći njegovo rešavanje, pomognu da ovaj slučaj ne padne u zaborav a da počinilac dobije zasluženu kaznu. Sindikat Uprave policije se najiskrenije zahvaljuje građanima koji su nesebično, pokazujući svoju odgovornost i humanost, pokušali da pomognu našem pokojnom kolegi“, zaključak je saopštenja.

 

 

Portal Analitika