Svijet

Grčka zvanično zatražila novi kredit od MMF-a

Grčki ministar finansija Euklid Cakalatos zvanično je zatražio novu novčanu pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kao novi korak u pregovorima s kreditorima o finansijskom programu pomoći Grčkoj, saopšteno je večeras u Atini.
Grčka zvanično zatražila novi kredit od MMF-a
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Cakalotos je taj zahtjev uputio još 13. jula na jednom sastanku Eurogrupe, javila je agencija France press.

"Želimo da vas obavijestimo da tražimo novi kredit", navodi se u zahtjevu grčke vlade koja je ranije saopštila da može bez pomoći MMF-a jer se ta svjetska finansijska institucija zalaže za stroge mjere štednje.

Evropska komisija saopštila je večeras da se predstavnici grčkih kreditora (MMF, Evropska komisija (EU) i Evropska centralna banka (ECB) očekuju "ovih dana" u Atini na razgovorima s grčkim vlastima.

Izvori bliski vlastima u Atini naveli su ranije danas da su razgovori predviđeni u petak odloženi iz tehničkih razloga.

Agencija AP je javila da se pregovori očekuju u ponedjeljak.

Grčki parlament usvojio je u srijedu uveče i drugi paket reformi koje zahtijevaju povjerioci kao preduslov za početak pregovora o novom višegodišnjem paketu kreditne pomoći.

Usvajanje tih mjera je značilo da mogu početi pregovori o finalizaciji trećeg paketa kreditne pomoći Grčkoj, od najmanje 80 milijardi eura tokom tri godine, koji je u pregovorima s EU i MMF-om prihvaćen u načelu.

Očekuje se da bi ova pomoć mogla da se usvoji do 20. avgusta kada joj dospijeva naplata dugova od preko tri milijardi eura.

Tokom rasprave o novim mjerama ispred parlamenta su hiljade ljudi protestovale, a u jednom trenutku su izbili i sukobi kada su demonstranti gađali policiju "molotovljevim koktelima".

Izvor i foto: blic.rs

Portal Analitika