Abiznis

ĐUROVIĆ: Igra li Vlada strategiju iscrpljivanja radnika?

Vlada Crne Gore još uvijek nije našla za shodno da razmatra zahtjeve radnika Jadranskog brodogradilišta Bijela, čime je još jednom pokazala svoju nebrigu za osnovna ljudska i radnička prava, ocijenila je danas predsjednica OO SNP Herceg Novi Danijela Đurović.
ĐUROVIĆ: Igra li Vlada strategiju iscrpljivanja radnika?
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ona je kazala da, bez obzira na to što su radnici koji štrajkuju dobili punu podršku lokalnog parlamenta u Herceg Novom, Vlada Crne Gore, iako je većinski vlasnik, ima drugih prioriteta.

"Opravdanje ne mogu biti potrebe da se dokumentacija prikupi i dobiju stavovi svih nadležnih ministarstava i državnih institucija, jer ipak, Vlada je preko svojih fondova većinski vlasnik, i morala je biti upoznata sa svim dešavanjima u Brodogradilištu Bijela", istakla je Đurović.

Ona je objasnila da je Vlada ta koja postavlja menadžment i Bord direktora, a time su svi imenovani bili dužni da daju detaljne izvještaje o svom poslovanju upravo izvršnoj vlasti.

"Zabrinjava činjenica da je stečaj uveden zbog neizmirenih obaveza poreza i doprinosa koji je pokrenula Poreska uprava, što opet navodi da je i to jedan od državnih organa u kojem Vlada ima potpunu kontrolu", kazala  je Đurović.

Ona je upitala kako je uopšte moguće da se ove obaveze ne izmiruju u periodu od pet godina, ako se zna da je zakonska obaveza isplate ličnih dohodaka u bruto iznosu, odnosno i sa ovim dažbinama, te dodala da se radnici opravdano pitaju kako je moguće da se dan prije uvođenja stečaja u brodogradilištu prima novi brod na remont.

"Nivo odgovornosti radnika, iako po zakonu sada u potpunosti nezaposlenih, je nemjerljiv i za svaku pohvalu, jer oni i pored prestanka radnog odnosa volonterski održavaju dokove i kisikanu, dva najvažnija i ekološki najkritičnija segmenta u preduzeću", naglasila je Đurović.

Prema njenim riječima, radnici imaju i ličnu i moralnu odgovornost i ponašaju se i više nego korektno u društvu koje im uskraćuje osnovna, elementarna prava i ignoriše ih do krajnjih granica.

"A granice izdržljivosti, i fizičke na preko 50 stepeni celzijusa u najtoplijim danima u Crnoj Gori, ali i ekonomske jer ovi ljudi već više od tri mjeseca nemaju nikakvih prihoda, su sve bliže dostizanju limita. Da li to Vlada igra strategiju krajnjeg iscrpljivanja ovih ljudi, u međuvremenu planirajući svoj avgustovski odmor, a njih ostavljajući da se bore za svoju egzistenciju bez ikakvog odgovora, pa ko duže izdrži", upitala je Đurović.

"Nada li se Vlada, odnosno kadrovi DPS-a i SDP-a, da će izmučeni i iscrpljeni radnici pokleknuti do septembra i pristati na bilo šta, samo da ipak imaju bilo kakve izvore prihoda? Ratna strategija opsade gradova i prekidanje dotoka hrane i vode izgleda i ovdje je u primjeni. Samo u ovom slučaju radnici nijesu fizički opkoljeni naoružanim ratnicima, već spregom nefunkcionalnog i bezobzirnog sistema koji jednako pogubno djeluje. I nije čudo da se ovako nešto dešava baš u Herceg Novom i baš sada", rekla je Đurović.

Ona je zaključila da novoformirana lokalna vlast u Herceg Novom kojom rukovodi DPS uz pomoć Izbora pravi kratke i bolne rezove upravo na početku svog mandata, jer, po njima, vrijeme liječi sve, pa će do novog izbornog ciklusa i radnici Jadranskog brodgogradilišta i Vektra Boke, koji su u još gorem položaju, sve zaboraviti i ponovo glasati njih.

Foto: www.radiojadran.com

Portal Analitika