Abiznis

Odbor za antikorupciju da raspravlja o stanju u Košuti

Bivši radnici Industrije modne obuće Košuta, uputili su danas inicijativu za hitno sazivanje sjednice skupštinskog Odbora za antikorupciju na kojoj bi se razmotrila odgovornost za, kako tvrde, nepostupanje u radu državnih organa u slučaju otuđenja i uništenja imovine fabrike.
Odbor za antikorupciju da raspravlja o stanju u Košuti
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

U saopštenju bivših radnika navodi se da se inicijativom traži razmatranje aktuelnog stanja u tom cetinjskom preduzeću imajući u vidu da Odbor za antikorupciju nadgleda i analizira rad državnih organa, institucija i organizacija u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i razmatra pitanja koja se tiču same korupcije i organizovanog kriminala.

Bivši radnici Košute traže da Odbor za antikorupciju u dnevni red prve naredne sjednice uvrsti hitno kontrolno saslušanje predsjednika Privrednog suda, Blaža Jovanića, zbog nepribavljanja kompletnih informacija o imovini preduzeća, čime je, kako su objasnili, evidentno onemogućeno utvrđivanje pravnog stanja imovine prije i nakon uvođenja stečajnog postupka.

“Inicijativom tražimo i kontrolno saslušanje gradonačelnika Cetinja, Aleksandra Bogdanovića, iz razloga što nije preduzeo adekvatne mjere u cilju zaštite imovine Košute, a bio je u obavezi”, navodi se u saopštenju.

Bivši radnici traže i kontrolno saslušanje vrhovnog državnog tužioca, Ivice Stankovića, jer nije sproveo istragu o cjelokupnom stečajnom postupku u fabrici, koji je, kako tvrde, vođen na blago rečeno nazakonit način.

“Tražimo i hitno i neodložno saslušanje osoba za koje osnovano smatramo da su u velikom dijelu, svojim nezakonitim postupcima doprinijeli devastiranju fabrike, a to su stečajni upravnik Zoran Vulević, stečajni sudija Tomislav Noveljić, koji su direktno doprinijeli nezakonitoj rasprodaji i uništenju imovine fabrike”, navodi se u saopštenju.

Pored njih, kako smatraju, nikako se ne smije zaobići da se hitno i neodložno saslušaju bivši funkcioneri Košute, Mila Popović, kao i sindikalac Milo Pejović.

 “Oni su u fabrici isključivo radili zarad svojih interesa i to isključivo nanoseći štetu radnicima i fabrici, a plod svega toga je današnje stanje fabrike”, dodaje se u saopštenju.

Bivši radnici zahtijevaju od Odbora za antikorupciju da na sjednici omogući prisustvo predstavniku radnika, kako bi štitili svoje interese i iznijeli argumente.

Mina biznis 

Portal Analitika