Kultura

VUČINIĆ: Značajna imena evropske arhitekture u mreži KotorAPSS-a

Cilj svake godine je da zainteresujemo predavače sa KotorAPSS-a da doprinesu Crnoj Gori, jer slijedi nekoliko konkursa kod nas ove i naredne godine, pa se nadam da će tu biti prilike i prostora, kazala je za Portal Analitika direktorica programskog sektora KotorArta posvećenog arhitekturi.
VUČINIĆ: Značajna imena evropske arhitekture u mreži KotorAPSS-a
Portal AnalitikaIzvor

- Slijedi i jedan projekat-radionica, koji je nastavak onoga što smo pokazali postavkom "Treasures in Disguise" na Bijenalu arhitekture u Veneciji. To je radionica vezana za obalu Morače i objekat Kajakaškog kluba "Galeb", koji je radio naš poznati arhtekta Tupa Vukotić, a projekat će realizovati Ministarstvo održivog razvoja i turizma. Neki od predavača KotorAPSS-a ove i proteklih godina svakako će biti uključeni u projekat, jer mreža koju smo izgradili oko KotorAPSS u ovom trenutku pokriva sva značajna evropska imena arhitekture.

Vučinić podsjeća da je, nakon tri godine radionica, nedavno završeno četvto izdanje koncipirano kao konferencija - KotorAPSS Forum bio prilika da se, osim novih arhitektonskih praksi, napravili i pregled onoga što je rađeno prethodnih godina.

- Mislim da je to dosta značajan posao koji smo obavili, ne samo zato što smo se bavili problemima sredine u kojoj radimo i urbanog razvoja Kotora, već zato što smo se bavili i edukacijom na jedan sasvim novi način. Vjerujem da je metodologija koju smo uspostavili na KotorAPSS-u vrlo karakteristična i značajna ne samo za Crnu Goru, već i mnogo šire, u odnosu na pristup obrazovanju koji postoji, posebno onaj institucionalizovani. Teme smo obrađivali na vrlo sistematičan i intenzivan način, a probleme tretirali kroz analize i studije, da bi, na kraju, dolazili do rada koji ne samo da adresira problem kojim se bavimo, već otvara temu i na globalnom nivou. Upravo je zbog toga KotorAPSS toliko interesantan na međunarodnoj sceni i svi naši gosti i predavači žele da budu dio tog procesa.

2407dijana1Sagovornica Portala Analitika potcrtava i da je KotorAPSS u proteklom periodu otvorio temu nasljeđa XX vijeka, odnosno arhitekture poslijeratnog perioda.

- Luiz Relensman je govorila o praksi zaštite ove arhitekture u svijetu, prije svega u Njemačkoj, gdje se ona bavi ovom temom. Ovo pitanje vrlo je značajno u ovom trenutku za Crnu Goru, jer jesmo upravo, nadam se, na pragu projekta revalorizacije ove arhitekture.

Tu je bila i Anastasija Smirnova koja je govorila o projektima instituta "Strelka" i prakse "Svesmi" koju vodi, a koji se takođe na vrlo sistematičan način bave problemima u društvu u kojem djeluju, u ovom slučaju - u Moskvi. "Strelka" je jedna od najnaprednijih obrazovnih i istraživačkih praksi danas i njihov multidisciplinarni pristup vrlo je sličan pristupu koji imamo na KotorAPSS-u i zato ćemo nastaviti našu saradnju - sa zadovoljstvom zaključuje Vučnić

K.J.

Foto: KotorAPSS

Portal Analitika