Društvo

DZZŽ „Feniks“: Bogdanović da riješi problem trovanja pasa na Cetinju

„Otvoreno pozivamo lokalnu administraciju, gradonačelnika i odgovorne strukture grada da objasne na koji način treba sankcionisati trovanje pasa na Cetinju, kako da izbjegnemo ovako nešto i ne dozvolimo da se životinje truju. Pozivamo ih da pomognu i građanima i životinjama u okviru svojih zakonskih ovlašćenja“, kazala je za Portal Analitika članica Društva za zaštitu životinja „Feniks“ Julija Milanović.
DZZŽ „Feniks“: Bogdanović da riješi problem trovanja pasa na Cetinju
Kristina Ćetković
Kristina ĆetkovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Ona je dodala da su članovi pomenutog društva, entuzijasti i velika grupa građana koja brine o životinjama, zainteresovani da se priključe da rješenje problema napuštenih i bezdomnih pasa na području Cetinja bude riješen „na što boljem nivou i da ukoliko se prihvatilište napravi ne bude ruglo i mjesto raznoraznih ružnih događaja“.

U protekla tri dana na Cetinju, u kompleksu fabrike „Košuta“ gdje su privremeno smještene napuštene životinje, otrovano je šest životinja – tri šteneta i tri skotne kuje.

2407pas2

„Trovanje pasa na Cetinju još uvijek traje. Živimo u 21. vijeku a „višak“ pasa rješavamo trovanjem. Nadležni su počeli drugačije da odgovaraju na pozive. Vidjećemo što će od svega ovoga da izađe“, objasnila je Milanović i dodala da je DZZŽ „Feniks“ počelo otvoreno da proziva lokalnu administraciju da se ovom problemu stane na kraj „ako ništa drugo onda izgradnjom prihvatilišta koje su po Zakonu dužni da izgrade, pa će se onda nešto drugo raditi i na promjeni svijesti ovoga nesretnoga naroda“.

Sagovornica Portala Analitika se nada da će ovo trovanje biti posljednje na teritoriji Cetinja, ali se boji da to neće biti slučaj.

Pomenuto društvo je podnijelo krivičnu prijavu protiv počinioca, a proces tek treba da se procesuira.

2407pas1

„Tijela životinja su u fazi raspada, te nema svrhe da se radi ekspertiza koja je vrsta otrova u pitanju jer su raznorazne supstance koje se koriste u svrhe usmrćivanja životinja, dostupne u svim poljoprivrednim apotekama i veterinarskim ambulantama. Do sada nije bivalo da se otkrio počinilac, ali smatramo da smo identifikovali počinioca i na to smo ukazali ljudima iz Odjeljenja bezbjednosti“, kaže članica DZZŽ „Feniks“.

Dodaje da su životinje uginule u teškim mukama.

„Umjesto da se prozovu pravi krivci za takvu situaciju – lokalni organi, mi smo dežurni krivac kao neko ko je doveo životinje, a to nije tačno. Mi pokušavamo da riješimo problem bezdomnih i napuštenih životinja i situaciju na Cetinju stavimo pod kontrolu, koliko je to moguće, iako nemamo finansijska sredstva i pomoć šire zajednice, već su uključeni samo entuzijasti i volonteri“, zaključila je Milanović.

K.Ć.

Portal Analitika