Region

Ustavni sud ukinuo presudu Sanaderu

Ustavni sud Hrvatske ukinuo je pravosnažnu presudu kojom je bivši hrvatski premijer Ivo Sanader osuđen na jedistvenu kaznu zatvora od deset godina u slučajevima Hypo i Ina-MOL.
Ustavni sud ukinuo presudu Sanaderu
Portal AnalitikaIzvor

Pozivajući se nezvanične informacije iz dva izvora, od kojih je jedan iz Ustavnog suda, Jutarnji list navodi da je sjednica povodom ustavne tužbe nekadašnjeg premijera Hrvatske održana u utorak.

Nije poznato da li je ta odluka donijeta jednoglasno i koje će biti njene konkretne posledice, piše zagrebački dnevnik i dodaje da je izvjesno da će suđenje Sanaderu u ovom predmetu biti ponovljeno.

Usvajanje ustavne tužbe, praktično znači, ko se navodi, da je pravosnažna presuda Sanaderu ukinuta.

Protiv Sanadera je u decembru 2011. podignuta optužnica koja ga je teretila da je za deset miliona evra mita s predsjednikom Uprave MOL-a Zoltom Hernadijem dogovorio izmjenu deoničarskog ugovora Ine i MOL-a po kojem je upravljačka prava u Ini predao MOL-u.

Ova je optužnica spojena s ranijom za ratno profiterstvo kojom je Sanader bio otužen daje kao zamjenik ministra spoljnih poslova tokom rata 90-ih godine od Hipo banke uzeo proviziju od 3,6 miliona kuna.

Sanader je za ta dva krivična djela osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od deset godina i nju je prošle godine potvrdio Vrhovni sud.

Portal Analitika