Protokol

Đukanović- Mekalister: Crna Gora država sigurnog porijekla

Predsjednik Vlade Milo Đukanović sastao se danas sa poslanikom Evropskog parlamenta iz Savezne Republike Njemačke Dejvidom Mekalisterom.
Đukanović- Mekalister: Crna Gora država sigurnog porijekla
Portal AnalitikaIzvor

Kako je saopšteno iz vladinog biroa za odnose s javnošću, predsjednik Vlade zahvalio je na njemačkoj politici podrške Crnoj Gori i regionu Zapadnog Balkana i kontinuiranoj posvećenosti njegovoj  integraciji.

„Poseban impuls snaženju integracionih procesa na Balkanu daje berlinski proces, u čijem su fokusu aktivnosti na ekonomskom snaženju regiona, njegovom međusobnom povezivanju i povezivanju sa zemlajama EU“, istakao je premijer Đukanović.

Premijer se osvrnuo i na snažnu podršku Njemačke evropskoj i evroatlantskoj agendi Crne Gore, cijeneći je izuzetno značajnom, kao i na podršku u prevazilaženju višedecenijskog zaostajanja kroz razvojnu pomoć, izrazivši zadovoljstvo što je Crna Gora u prilici da tu saradnju pretoči u partnersku.

Poslanik evropskog parlamenta i visoki funkcioner Hrišćansko – demokratske unije, na čijem je čelu Angela Merkel, ohrabrio je dalji napredak Crne Gore i postignuća koja snaže crnogorsko društvo i obezbjeđuju viši životni standard njenih građana.

Sagovornici su razmijenili mišljenja i o aktuelnim prilikama u regionu i problemu pojačane migracije iz svih zemalja regiona, kao i iz Crne Gore. Ocijenjeno je da je jedan od glavnih razloga za migraciju pojačana propaganda onih koji to rade iz ekonomskih i drugih razloga lične koristi. Gospodin Mekalister je istakao da je to tema koja je u njemačkom javnom mnenju u posljednje vrijeme jedna od najintrigantnijih, zbog čega se ubrzano radi na donošenju zakonskih mjera po kojima će svi takvi slučajevi biti vraćeni. Unapređenju situacije, kako je naglašeno, doprinijeće i odluka da  se Crna Gora, po njemačkom zakonu, klasifikuje kao država sigurnog porijekla. Takođe je dogovoreno da se zajedno sa njemačkom ambasadom povede kampanja sa ciljem detaljnog informisanja građana o tome.

Predsjednik Vlade  još jednom je naglasio da će Vlada nastaviti sa politikom ubrzanog ekonomskog  razvoja, u cilju ukupnog podizanja kvaliteta života građana u Crnoj Gori.

Portal Analitika