Abiznis

VLADA: Opštinama garancije za kredite za refinansiranje dugova

Nastavljajući realizaciju politike finansijske konsolidacije i racionalizacije javne potrošnje, Vlada Crne Gore je na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao Milo Đukanović razmotrila i prihvatila Informaciju o stanju javnih finansija na lokalnom nivou. Imajući u vidu nagomilane finansijske probleme, Vlada je odlučila da lokalnim samoupravama omogući sklapanje sporazuma o izdavanju državnih garancija, uz obezbjeđenje sredstvima Egalizacionog fonda, za namjenske kredite za refinansiranje dugova prema finansijskim institucijama, izmirenje obaveza prema dobavljačima i zaposlenim, te realizaciju socijalnih programa.
VLADA: Opštinama garancije za kredite za refinansiranje dugova
Portal AnalitikaIzvor

Tim povodom, Vlada je zadužila Ministarstvo finansija da prilikom pripreme Prijedloga zakona o budžetu Crne Gore za 2016. godinu planira izdavanje državnih garancija za finansijsku konsolidaciju jedinicama lokalne samouprave, koje su korisnice Egalizacionog fonda, u iznosu do 70 miliona eura.

U raspravi je posebno naglašeno da mogućnost korišćenja podrške podrazumijeva obavezu lokalne samouprave da sa Ministarstvom finansija zaključi sporazum koji će garantovati dugoročnu finansijsku održivost. Današnja odluka, sa ranije odobrenim reprogramom poreskog duga, koji uključuje i racionalizaciju broja zaposlenih, čini jedinstven program podrške za rješavanje finansijskih problema na nivou  lokalne samouprave koji su akumulirani u dužem periodu.

Na predlog Univerziteta Crne Gore, Vlada je donijela Odluku o broju studenata za upis na specijalističke studije za studijsku 2015/2016. godinu, koji će se finansirati iz budžeta. Odlukom je određen i broj studenata koji bi se sami finansirali, po studijskim programima, odnosno organizacionim jedinicama Univerziteta. Odlukom je ukupan broj za upis na specijalističke studije na teret budžeta povećan za 42 u odnosu na 2014/2015. godinu, dok je broj samofinansirajućih studenata smanjen za 244. Prilikom utvrđivanja broja, Univerzitet se rukovodio analizom ponude i tražnje za pojedinim kvalifikacijama na tržištu rada, podacima Zavoda za zapošljavanje o nezaposlenim licima i preporukama iz Izvještaja o eksternoj evaluaciji.

Na sjednici je prihvaćen predlog predsjednika Vlade da se za za direktora Agencije za nacionalnu bezbijednost imenuje Dejan Peruničić, dosadašnji vršilac dužnosti direktora Agencije.

Vlada je donijela i Rješenje o imenovanju Operativnog tima Partnerstva za otvorenu upravu.

 

Portal Analitika