Društvo

Primjena sporazuma između MUP-UP i VDT doprinijela poboljšanju saradnje

Sporazum o zajedničkom radu Ministarstva unutrašnjih poslova – Uprave policije i Državnog tužilaštva tokom izviđaja i krivičnog postupka se efikasno primjenjuje što je pospješilo saradnju tužilaštva i policije i doprinijelo ostvarivanju boljih rezultata u različitim oblastima, ocijenjeno je na sjednici Koordinacionog tijela za primjenu Sporazuma.
Primjena sporazuma između MUP-UP i VDT doprinijela  poboljšanju saradnje
Portal AnalitikaIzvor

Na sastanku, održanom na inicijativu ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića a kojem je prisustvovao i Vrhovni državni tužilac Ivica Stanković te drugi visoki čelnici policije i tužilaštva, ocijenjeno je da će obije institucije nastaviti da preduzimaju mjere i radnje u cilju pune implementacije Sporazuma te postizanja mjerljivih rezultata posebno u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala kao ključnog uslova za dalji napredak na polju evropskih i evroatlantskih integracija.

U tom kontekstu, razgovarano je i o unaprijeđenju postojećih administrativnih, prostornih i tehničkih kapaciteta oba organa, posebno uzimajući u obzir formiranje Specijalnog policijskog odjeljnja zaduženog za okrivanje krivičnih djela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva i postupanje po njegovom nalogu.

Sporazum o zajedničkom radu MUP-UP i VDT je potpisan u aprilu 2014. godine u cilju unapređivanja funkcionalne saradnje i efikasnog pretkrivičnog i krivičnog postupka. Sporazumom su razrađene uloge državnog tužioca, kao rukovodioca pretkrivičnog postupka, kako je to predviđeno Zakonikom o krivičnom postupku i policije koja postupa po njegovim nalozima. U tom smislu, u Sporazumu su precizirane međusobne obaveze državnog tužioca i policije na operativnom nivou kako u postupanju tako i međusobnom izvještavanju o preduzetim mjerama i radnjama u mjeri koja nije u suprotnosti sa odredbama ZKP-a. 

Portal Analitika