Protokol

Đukanović sa ministrima: NATO-garant stabilnosti, prosperiteta i višeg životnog standarda

Crna Gora je ostvarila vidljive rezultate u sprovođenju reformi i ukupan napredak koji je preporučuje da do kraja godine dobije poziv za članstvo u NATO, ocijenili su šefovi diplomatija Poljske, Rumunije i Mađarske na sastanku sa predsjednikom Vlade Milom Đukanovićem.
Đukanović sa ministrima: NATO-garant stabilnosti, prosperiteta i višeg životnog standarda
Portal AnalitikaIzvor

Đukanović se danas sastao, na radnom  ručku, sa ministrima vanjskih poslova Rumunije Bogdanom Aureskuom, Republike Mađarske Peterom Sijartom i Republike Poljske Gžegožom Shetinom, tokom njihove službene posjete Crnoj Gori.

Iskazujući zadovoljstvo posjetom visoke delegacije, predsjednik Vlade je zahvalio ministrima na kontinuiranoj podršci njihovih zemalja Crnoj Gori i regionu na evropskom putu. Ukazao je na razvojni put Crne Gore od obnove nezavisnosti i posvećenost reformama značajnim za ekonomski i ukupni napredak države i njenih građana.

"Takođe se osvrnuo i na aktuelne procese infrastrukturnog povezivanja regiona, podržane od zemalja članica EU, kao puta za savladavanje višedecenijskog zaostajanja i punu integraciju regiona u zajednicu evropskih naroda", stoji u saopštenju.

Đukanović je posebno podvukao posvećenost Vlade ostvarivanju, u ovom trenutku, najznačajnijeg spoljnopolitičkog prioriteta - članstva Crne Gore u NATO,  važnog za dalji napredak države i ukupnu stabilnost regiona.

Ministar vanjskih poslova Rumunije čestitao je Crnoj Gori na ostvarenim rezultatima u kratkom periodu i naglasio da je Crna Gora danas dobar model izgradnje države i društva prema demokratskim standardima, u komplikovanom i još uvijek nestabilnom regionu.

"Iskazao je i uvjerenje Rumunije u spremnost Crne Gore da postane članica NATO -a, koji je garant stabilnosti, prosperiteta i višeg životnog standarda za svaku državu - članicu tog saveza", piše u saopštenju.

Poljski šef diplomatije kazao je da je Crna Gora na pravom putu, izrazivši uvjerenje da će na narednom samitu NATO-a u Varšavi imati status  zemlje članice, zbog čega može računati na dalju podršku njegove zemlje, kako u procesu integracija, tako i kroz jačanje ekonomske saradnje dvije države.

Sa Đukanovićem razgovarao je i ministar vanjskih poslova Mađarske, kontakt zemlje Crne Gore za NATO, koji je ocijenio da je Crna Gora spremna za pozivnicu u decembru, ističući uspjeh naše države u dostizanju ekonomskog razvoja, vladavini prava, odbrani i bezbjednosti.

Đukanović zahvalio je ministrima na iskazanoj spremnosti da pomognu Crnoj Gori u daljem savladavanju izazova na putu integracija i pozitivnim ocjenama o napretku države. Još jednom je podsjetio na značaj reformi i integracionih procesa u interesu dobra crnogorskih građana i progresa u svim oblastima.

Portal Analitika