Abiznis

EPCG: Akcija "5 za 5" završava 31. jula

Pojedini subjekti od kojih se očekivalo da potpišu povoljne protokole po povlašćenim uslovima, imajući u vidu visinu duga, to još nijesu uradili. Radi se o opštinama Mojkovac, Budva, Kolašin i Bijelo Polje, pojedinim budžetskim ustanovama koje finansira Direkcija za imovinu, kao i fudbalskim klubovima Budućnost i Mladost, saopšteno Portalu Analitika iz Direkcije za odnose s javnošću EPCG.
EPCG: Akcija "5 za 5" završava 31. jula
Portal AnalitikaIzvor

Elektroprivreda Crne Gore već dva mjeseca sprovodi akciju "5 za 5", koja svim pravnim subjektima i javnim institucijama omogućava da dug za električnu energiju otplate u narednih pet godina. Akcija se završava 31. jula i dalje neće biti produžena.

- Rezultati akcije su zadovoljavajući i veliki broj, kako pravnih lica tako i opštinskih institucija, prepoznao je povoljnosti koje su im ponuđene i potpisao Protokol kojim im je omogućeno da reprogramiraju dug na 60 mjesečnih rata. Pozitivni primjeri odgovornih subjekata koji su se akciji pridružili su skoro sve zdravstvene ustanove, uključujući Dom zdravlja i Bolnicu u Nikšiću, Kliničko bolnički centar Crne Gore, Bolnicu "Danilo I",  kao i opštine Bar, Ulcinj, Berane. Ipak, pojedini subjekti od kojih se očekivalo da potpišu povoljne protokole po povlašćenim uslovima, imajući u vidu visinu duga, to još uvijek nijesu uradili. Konkretno, radi se o opštinama Mojkovac, Budva, Kolašin i Bijelo Polje, kao i pojedinim budžetskim ustanovama koje finansira Direkcija za imovinu, kao i fudbalskim klubovima Budućnost i Mladost - navode iz EPCG.

Dalje se navodi da je EPCG ovom akcijom "pokazala dobru volju, kao i razumijevanje za probleme sa kojima se u svom radu susreću privredni, opštinski i javni subjekti i ponudila da se dugovi izmire na obostrano prihvatljiv način".

- Obaveza je da dužnik, bez obzira na visinu duga, plati pet poslednjih faktura za utrošenu električnu energiju, a onda ostatak duga izmiruje u narednih pet godina, odnosno u 60 mjesečnih rata. Nakon završetka akcije, 31. jula, EPCG neće biti odgovorna za posljedice koje može proizvesti neprihvatanje izmirenja duga. EPCG je iskoristila sve raspoložive mehanizme i kapacitete da nađe zajednički dogovor sa dužnicima, na obostranu korist, i zbog toga ovim putem još jednom poziva privredne subjekte i javne institucije da iskoriste ovu jedinstvenu šansu koju EPCG nudi, jer nakon završetka akcije, ovi povoljni uslovi više neće važiti.

Portal Analitika