Društvo

Kovačević: Zakon namet državi, ali se mora poštovati

U Crnoj Gori niko ne zna podatak koliko će novca biti potrebno za isplate naknada majkama sa troje i više djece, rekla je ministar rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević, ocjenjujući da će nova zakonska rješenja biti još jedan namet na državu i budžet.
Kovačević: Zakon namet državi, ali se mora poštovati
Portal AnalitikaIzvor

Upitana da prokomentariše usvajanje izmjena Zakona o socijalnoj i dječinoj zaštiti, prema kojem će majke sa troje ili više djece, sa 15 odnosno 25 godina staža dobijatnu doživotnu naknadu, ona je kazala da Zakon još nije objavljen u Službenom listu i da je bilo nekoliko amandana.

Kovačević je navela da se prema predlogu Zakona ne zna koja sredstava treba planirati, imajući u vidu da treba da stupi na snagu 1.januara naredne godine.

“Mi smo u Ministarstvu pokušali i prilikom rasprave u Skupštini i davanja mišljenja na amandmane da dođemo do podataka koji je to iznos sredstava, i ni danas ne znamo koliko je broj žena koje su na birou rada i koliko je majki sa troje i više djece”, rekla je ona.

Kovačević je, na konferenciji za novinare, na kojoj je potpisan Protokol o elektronskoj razmjeni podataka u oblasti penzijskog i invalidskog osiguranja između Fondova PIO Crne Gore i Srbije, rekla da ni od Zavoda za statistiku nisu dobili te podatke.

“Sa ovim zakonom kao i sa prethodnim vezano za penzionisanje radnika koji su u momentu stečaja bili u vlasništvu države, ni država ni budžet nemaju fiskalni uticaj i nećemo imati prilike da do 1. januara u budžetu planiramo tačno potrebna sredstva”, ponovila je ona.

Kovačević je rekla da je to još jedan namet na državu i budžet ali da se zakoni moraju poštovati.

“Kao ministar poštovaću odluke Skupštine vezano za sprovođenje tog zakona. Da li je država tako bogata da može da izdrži toliki namet, ako znate da u okruženju nijedna država nema ovakav ili sličan zakon”, navela je ona.

Kovačević je dodala da je pravo poslanika da predlažu zakone, oni koji su ga predlagali vjerovatno znaju koliko su to sredstava.

“To nijesu saopštili na skupštinskoj raspravi a mi smo iskazali sumnju samo vezano za obezbjeđenje sredstava i koliki broj majki će to moći da ostvari. Kao ministar ću poštovati zakone i pokušaćemo da spremno dočekamo januar”, kazala je ona.

To, pojansila je ona, znači da u budžetu treba obezbijediti sredstava koja će biti potrebna za isplatu nadoknada majkama koje se prijave.

“Niko u Crnoj Gori ne zna taj podatak, ni poslanik (Aleksandar) Damjanović koji je predložio Zakon. Došli smo u situaciju da Skupština donosi zakone ne gledajući drugu stranu-koja su ta sredstava u budžetu, kako ćemo sredstva da prihodujemo ako znamo kakva je situacija u državi", kazala je Kovačević.

Direktor Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, Dušan Perović rekao je da svaka promjena zakona koja nije sistemskog karaktera, dovodi u pitanje održivost penzijskog sistema.

“Nijedno ad hoc rešenje ne ide u prilog srednjoročno i dugoročno održivosti Fonda PiO”, upozorio je on.

Perović je kazao i da, što se tiče konkretnog pitanja, to nije nadležnost Fonda, već Ministarstva.

Mina

Portal Analitika