Abiznis

Direktor CRBC posjetio PKCG

Direktor kompanije CRBC Montenegro, Gao Liang sa saradnicima posjetio je danas Privrednu komoru Crne Gore. Njegov domaćin bio je predsjednik Privredne komore, Velimir Mijušković, sa članovima Upravnog odbora ove institucije, Vojom Banovićem, Tomislavom Čelebićem i Milenkom Radmilovićem, te potpredsjednikom Komore Stankom Zlokovićem.
Direktor CRBC posjetio PKCG
Portal AnalitikaIzvor

Predsjednik Mijušković je gospodinu Gao Liangu predstavio istorijat,  način funkcionisanja i aktivnosti Privredne komore Crne Gore. Poseban  naglasak je stavljen na aktivnosti koje su usmjerene na poboljšanje  poslovnog i investicionog ambijenta kroz saradnju sa Vladom.

Bila je ovo  prilika i da predsjednik svog gosta upozna sa dosadašnjom saradnjom  koju smo imali sa pojedinim kineskim udruženjima, te iskaže namjeru da je naša zemlja, naravno i Komora zainteresovana za nastavak saradnje  kako sa pojedinačnim kineskim kompanijama, tako i poslovnim zonama i asocijacijama, a sve u cilju unapređivanja ekonomske saradnje naših  zemalja.

Gost je ovom prilikom upoznat i sa aktivnostima OU građevinarstva u Privrednoj komori, posredstvom kojeg su i sačinjavane analize o  mogućnosti što većeg i kvalitetnijeg učešća domaćih kompanija na  izgradnji auto puta, a kao podizvođači CRBC-a. 

Direktor CRBC-a je naglasio zadovoljstvo zbog činjenice da je  crnogorski ogranak ove velike i respektabilne kineske kompanije članica Privredne komore Crne Gore, privredne asocijacije duge istorije, ugleda  i moći.

Iskazao je spremnost da predstavnici CRBC Montenegro uzmu aktivnog učešća u radu Komore, ističući kao posebnu povoljnost što  im Komora nudi širok dijapazon usluga kojima se može kao stranoj firmi  unapređivati i pojednostavljivati poslovanje u našoj zemlji.

Govoreći o dosadašnjoj saradnji sa crnogorskim kompanijama, Gao Liang  je iskazao zadovoljstvo do sada ostvarenom saradnjom sa kompanijama kako  iz sektora građevinarstva, tako i logističkih i drugih usluga.

Na bazi  kvalitetnog iskustva, moglo bi se očekivati da zastupljenost naših kompanija na izgradnji ovog izuetno važnog infrastrukturnog projekta  premaši dogovoreni minimum od 30%. Prisutni predstavnici UO Komore koji su uzeli učešća na ovom sastanku, takođe su imali riječi hvale za  kvalitet do sada ostvarene saradnje sa CRBC Montenegro i uvjereni su u njen nastavak i širenje. 

Dogovoreno je da se nastavi permanentna komunikacija Privredne komore i  CRBC Montenegro, kako bi posredstvom ove institucije zainteresovane crnogorske kompanije na bazi iskazanog interesa utemeljenog u realnim  dosadašnjim poslovnim rezultatima ostvarivale kontakt sa CRBC Montenegro.

Predsjednik Mijušković je na ovom sastanku otvorio temu i mogućeg smanjenja zahtjeva koje kineska strana očekuje od domaćih privrednika,
u smislu zahtijevanih garancija u nivou od 10% vrijednosti ugovora, predlažući da se svedu na 5%.

Direktor Gao Liang, objasnio je da se Ugovori potpisuju saglasno uputsvima iz pekinške centrale kompaniije,  ali iskazao punu spremnost da o ovom zahtjevu razgovara sa upravom centrale CRBC-a.

Portal Analitika