Abiznis

BOJANOVIĆ: Vlada danas odlučuje o povezivanju radnog staža rudarima

Na današnjoj sjednici Vlade bi trebalo da bude riješen problem povezivanja radnog staža zaposlenima u Rudnicima boksita, kako bi jednom broju radnika bio omogućen odlazak u penziju, izjavio je Portalu Analitika predsjednik Samostalnog sindikata Rudnika boksita Borisav Bojanović.
BOJANOVIĆ: Vlada danas odlučuje o povezivanju radnog staža rudarima
Portal AnalitikaIzvor

„Za socijalni program, koji je dogovoren sa Ministarstvo ekonomije, se prijavilo petnaestak radnika“, precizirao je Bojanović.

On je rekao da radnici ne znaju nikakve detalje vezano za jedinu dostavljenu ponudu na tender za dodjelu ugovora o koncesiji za eksploataciju crvenih boksita na ležištima u nikšićkoj Župi.

„O poljskoj kompaniji „ONICO SA“ iz Varšave, koja je dostavila ponudu, znamo isključivo osnovne informacije, dostupne na Internetu. Sindikat je favorizovao kompaniju Neksan jer se pokazala kao pouzdan partner. Međutim, Neksan se nije prijavio na tender, a sa ponudom poljske kompanije ćemo se upoznati za 15 dana, kada će nadležni saopštiti stav vezano za njenu formalnu ispravnost“, naveo je Bojanović.

Naglasio je da, osim povezivanja radnog staža i penzionisanja, sindikat inisistira da radnici koji se nijesu prijavili za socijalni program zadrže radna mjesta, uz redovnu isplatu zarada.

Ministarstvo ekonomije je tender za davanje koncesija za ležišta Zagrad, Đurakov do II, Štitovo II i Biočki stan raspisalo 18. juna. Predmet koncesije je eksploatacija crvenih boksita na ležištima, sa nekoliko opcija.

Prva opcija je eksploatacija crvenih boksita na ležištima Zagrad, Đurakov do II, Štitovo II i Biočki stan. Druga opcija je eksploatacija na ležištima Zagrad, Đurakov do II, i Štitovo II, a treća eksploatacija crvenih boksita na ležištu Biočki stan.

Ponude će se vrednovati na osnovu nekoliko kriterijuma. Ponuđeni procentualni iznos za obračun koncesione naknade će se vrednovati sa maksimalno 35 bodova, ponuđeni sadržaj silicijum dioksida (SiO2) sa 25 poena, prosječni bruto prihod i prosječni profit u posljednje tri godina, dosadašnje iskustvo u obavljanju koncesione djelatnosti i kvalitet poslovnog plana i efekti na zapošljavanje i ekonomski razvoj sa po deset bodova.

Kao dokaz objezbjeđenja ponude prilaže se bankarska garancija ponude na iznos od 50 hiljada, naplativa na prvi poziv, bez prava prigovora. Bankarska garancija ponude mora imati rok važenje najmanje četiri mjeseca od datuma zatvaranja roka za podnošenje ponuda.  

Portal Analitika