Politika

BEČIĆ: Napuštam politiku ako se dokaže da nas neko finansira

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić najavio je u intervjuu za Pobjedu da će napustiti politiku ukoliko se dokažu optužbe pojedinih opozicionih stranaka - da neko sa strane finansira njegovu stranku.
BEČIĆ: Napuštam politiku ako se dokaže da nas neko finansira
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

- Funkcioneri Demokrata nemaju plate, sekretarice, vozače, dnevnice, već sve rade isključivo volonterski. Krajnje skromne troškove koje imamo izmirujemo donacijama članova Glavnog odbora i Inicijativnih odbora koji odvajaju dio mjesečnih primanja svojih porodica za izmirenje zakupa prostorija i režijskih troškova. Ukoliko neko demantuje bilo koju riječ koju smo izrekli, a tiče se naših finansija, spremni smo odmah da napustimo politiku - kazao je Bečić.

Primjetno je da smo od trenutka osnivanja izloženi konstantnim napadima sa raznih strana političke scene, što javnim, što tajnim kanalima, kazao je Bečić za Pobjedu.

- Brutalnost napada i monstruoznost neistina kojima se atakuje prevazilazi često granice zdravog razuma. To samo dodatno potvrđuje našu snagu i ono što niko ne osporava, da uživamo veliku podršku i trend rasta koji jasno ukazuje da predstavljamo budućnost Crne Gore. Mi se bavimo našim programom ,,Pobjede, a ne podjele“, ukazujemo na pogubne rezultate aktuelne vlasti, nudimo konkretna rješenja, tako da se drugima ne bavimo, osim kada smo prinuđeni odgovoriti usljed čestih napada, od strane onih koji često gube kompas. Potrebno je ponekad odgovoriti kako bi građani mogli dodatno da se uvjere kako je proces na političkoj sceni koji se desio u 2015. godini veoma plodotvoran za crnogorsko društvo i kako bi konačno svima bilo jasno ko su istinski borci za promjene, a ko borci za funkcije i privilegije. Demokrate su pored velike podrške ljudi koji su do sada podržavali druge političke subjekte, animirali i značajan broj građana koji su bili apstinenti, tako da se potvrđuje da je naša pojava i vrijednost koju smo donijeli onemogućila pasivizaciju biračkog tijela koja je bila potpuno očekivana usljed činjenice da približno ista postavka vlasti i opozicije funkcioniše već decenijama - naveo je Bečić.

Na pitanje da li će Demokrate na bilo koji način učestvovati u organizaciji ili pripremi protesta koje je zakazao Demokratski front za 27. septembar, on je odgovorio:

- Svaki vid mirnog i nenasilnog okupljanja građana usljed velikog nezadovoljstva koje po mnogim osnovama postoji u Crnoj Gori je svakako legitiman i često viđen scenario posljednjih mjeseci i godina u našoj zemlji. O ozbiljnosti konkretnog projekta ostavljam da sude građani, jer imaju mnogo inputa s obzirom da ta tema traje veoma dugo i nije im teško zaključiti. Ono što su i sami građani primijetili u odnosu DF-a prema Demokratama vođena su dva paralelna procesa - jedan su medijski pozivi na proteste, a drugi konstantna prljava terenska kampanja do nivoa javnih optužbi da radimo za Đukanovića i da ćemo biti njegovi partneri, kao i more drugih neistina i podmetanja. Takođe, pojedine druge kolege iz opozicije, kao i svog dojučerašnjeg lidera, optužuju na isti način uz poruku da sa njima ne žele da razgovaraju o protestima. Zanimljivo je da su im partneri za proteste oni koje su do juče nazivali ,,poslanicima mafije“. Zar nije politički neodgovorno istovremeno žestoko napadati i nesnovano optuživati gotovo kompletnu opoziciju, a sa druge strane pozivati ih da se pridruže protestima koje je Front već sam osmislio, odredio im cilj i datum početka. Iz svega navedenog, zaista imam dilemu da li je cilj tih protesta borba protiv istinske opozicje ili borba protiv vlasti - konstatovao je Bečić.

(Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika