Abiznis

Investicija od 75 miliona: Gradnja Porto Skadar lejka počinje u septembru

Najljepši eko-rizort u Evropi, Porto Skadar lejk, počeće da se gradi na Skadarskom jezeru u septembru, najavio je za Pobjedu francuski biznismen i vlasnik kompanije Montenegro rizort Lionel Sonigo.
Investicija od 75 miliona: Gradnja Porto Skadar lejka počinje u septembru
Portal AnalitikaIzvor

Ovo je, tvrdi, prvi projekat u kojem se uklapaju luksuzni i eko turizam u ovom dijelu Evrope. Nalazi se tačno na ušću Rijeke Crnojevića u Skadarako jezero i pripada cetinjskoj opštini. Ekološke studije Ukupna investicija je, kako naglašava Sonigo, 75 miliona eura, a u prvoj fazi će se investirati 45 miliona, za šta, kako navodi, imaju svoje fondove.

- Porto Skadar lejk nalazi se u zoni Nacionalnog parka Skadarsko jezero, pa je to razlog zbog čega smo čekali do sada sa gradnjom. Morali smo prethodno da uradimo dodatne studije o zaštiti životne sredine - kazao je Sonigo. Sada je, kaže, sve spremno. Dobili su građevinsku dozvolu i sve potrebne papire, tako da očekuju za dvije godine završetak prve faze hotelskog kompleksa. - Već smo pri kraju pregovora da nam podizvođač bude jedna crnogorska firma.

Tako da ćemo zapošljavati ljude sa ovih prostora - tvrdi Sonigo. On je kaže u Crnu Goru prvi put došao prije sedam godina i bio opčinjen ljepotom prirode. Sve mu liči na miks Novog Zelanda i Balija, u kojem se može uživati za vikend. - Kada sam prvi put vidio Skadarsko jezero, odmah sam shvatio da će se moj san realizovati. Počeo sam razmišljati o projektu koji bi omogućio što većem broju ljudi da upozna ovo predivno mesto - kazao je Sonigo. Kako je naglasio, Crna Gora je do sada uspjela da zaštiti prirodna bogatstva, a ovaj projekat će poštovati i pomoći da u tome i istraje. - Gradimo na najljepšem mestu, unutar samog Nacionalnog parka, i želio sam da projekat napravi najveći francuski arhitekta Fransoa Leklerk. On je svojim talentom i sa svojom ekipom učinio maksimalno da bi na ovome mjestu napravio prestižno, ekološko naselje, a ujedno i sačuvao prirodna bogatstva – naveo je Sonigo. Da bi ovo mjesto bilo još čarobnije, ovom projektu, tvrdi naš sagovornik, su se pridružila dva svjetski poznata majstora za hotelierstvo i banje: ,,Smol lakšeri hotel“ i ,,Klarins“. Hotelski eko rizort, ukupne površine 37.500 kvadrata, imaće 52 hotelske jedinice, SPA centar površine 1.700 metara, dva restorana, komercijalni centar, marinu i 32 vile, koje će biti u privatnom vlasništvu. (Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi)

Portal Analitika