Svijet

Grad koji odolijeva ID - "kao ostrvo u pustinji"

Jedan za drugim, gradovi u okolini iračke prijestonice Bagdada padali su u ruke Islamske države, a preostao je samo jedan, grad Hadita.
Grad koji odolijeva ID - "kao ostrvo u pustinji"
Portal AnalitikaIzvor

Džihadisti su ubili hiljade ljudi u namjeri da uspostave potpunu kontrolu nad provincijom Anbar, ali su lokalna plemena i rezervisti iračke vojske usjpeli da spriječe pad Hadite, grada u kom se nalazi velika hidroelektrana.

Narod Hadite jedva preživljava u takvim uslovima, kada je odsječen od ostatka svijeta, a strah se pojačava nakon najava džihadista da je njihov grad sljedeći na redu za terorističke akcije.

“Ovo je kao da ne živimo u Iraku. Nema izlaza... Mi smo kao ostrvo u pustinji“, kaže stanovnik Hadite 38-godišnji Isra Muhamed.

Prva grupa novinara uspjela je da poslije više od godinu dana uđe u Haditu. Putničkih vozila gotovo da nema, benzin je četiri puta skuplji nego u ostalim dijelovima države, doktori su pobjegli, a do ljekova se teško dolazi. Takođe, restrikcije struje su na svaka tri sata.

“S vremena na vrijeme dođe nekakva pomoć, ali mi ne dobijamo ništa“, rekao je 50-godišnji Samir Mišal koji ističe da roba ide liderima plemena koji je poslije prodaju na crnom tržištu.

U svojoj posljednjoj audio poruci džihadisti su poručili liderima sunitskih plemena da se predaju, uz prijetnju da će njihovi borci ući u grad u svakom momentu.

U Haditi se 2005. godine dogodio masakr, kada sz američki marinci ubili 24 civila.

Izvor: b92.net

Portal Analitika