Svijet

CIA i FBI preko kazina u Makau špijunirali Kinu?

Kinezi strahuju da su kazina u Makau koristile obavještajne službe SAD-a kako bi špijunirale i ucjenjivale kineske zvaničnike.
CIA i FBI preko kazina u Makau špijunirali Kinu?
Portal AnalitikaIzvor

U “veoma povjerljivom“ dokumentu koji govori o industriji kockanja, navodi se da je privatni istražitelj 2010. godine utvrdio da je Peking sumnjao da “carstvo kocke“ u nekadašnjoj portugalskoj koloniji koristi CIA za svoje aktivnosti.

“Mnoge kineske zvaničnike smo kontaktirali po pitanju aktivnosti američkih obavještajnih službi u Makauu koje su koristile kockarnice za podršku svojim operacijama“, navodi se u izvještaju.

Prema tim navodima, ključni čovjek u akciji bio je vlasnik kockarnica, milijarder i finansijer Republikanske partije, Šeldon Adelson.

Istraga je bila uperena prema njegovoj firmi u Makau, Sands Kina, pošto su se pojavile naznake da lokalne vlasti postaju sve manje zainteresovane za podršku industriji kocke, a naročito za one dijelove koji dolaze iz SAD-a.

“Povjerljivi izvor je naveo da centralna kineska vlada vjeruje da je preduzeće Sands dozvolilo agentima CIA-e i FBI-a da rade u njegovim objektima. Oni su se tu nalazili sa zadatkom motrenja na zvaničnike vlasti u Pekingu. Ovaj izvor takođe kaže da je nekoliko tijela Narodne republike Kine navelo dokaze o agentima iz SAD-a koji rade iz prostorija firme Sands, odakle prate kineske funkcionere koji se kockaju, a potom ih primoravaju da sarađuju sa interesima Vašingtona“, stoji u povjerljivom dokumentu.

Američkim kockarnicama je dozvoljeno da rade u Makau 2007. godine. Makao je bio administrativni dio Portugala do 1999. godine, a od tada je jedna od dvije specijalne administrativne oblasti u Kini, pored Hongkonga.

Izvor: b92.net

Portal Analitika