Region

Vučić i Izetbegović na piću u Knez Mihailovoj (FOTO)

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i članovi Predsjedništva BiH prošetali su centrom Beograda, sjeli u baštu jednog restorana, a zatim otišli na Kalemegdan.
Vučić i Izetbegović na piću u Knez Mihailovoj (FOTO)
Portal AnalitikaIzvor

Uz velike mjere obezbjeđenja članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović, Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović su poslije formalnog dijela u Palati Srbija i ručka na Dedinju u neformalnom dijelu posjete otišli u zgradu "Geozavoda" gdje ih je dočekao gradonačelnik Beograda Siniša Mali.

Gradonačelnik Beograda predstavio im je maketu i projekat "Beograd na vodi", a zatim su svi zajedno sa Vučićem otišli u Knez Mihalovu ulicu u baštu restorana "Kolarac", gdje su uz živu muziku nastavili razgovor sa premijerom Srbije.

2207vi2

Kako je javio reporter B92, centar grada je pod opsadom policije, što uniformisanih pripadnika MUP-a, to i onih u civilu. Osim u Knez Mihailovoj ulici, policajci u civilu sjede u mnogim kafićima i baštamka restorana. U toku dana raspoređeni su i snajperisti.

Oko stola gdje su sjedeli Vučić, Mali i gosti iz Sarajeva, bio je prsten obezjbeđenja, a mnogi građani i turisti su u prolazu slikali mobilnim telefonima "Kolarac". Jedna od pjesama koju su zasvirali tamburaši tokom kratkog odmora delegacije bila je i "Sarajevo, ljubavi moja".

Bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović prenio je novinarima da se lijepo osjeća u Beogradu, gradu koji se, kako kaže, razvija, te da mu je uvijek drago kad ga službeni put dovede u prijestonicu Srbije.

"Naš prijatelj Aleksandar (Vučić) se pokazao kao izvanredan domaćin", rekao je Izetbegović.

2207vi3

Vučić je odgovorio da su Srbi odlični domaćini, a Bošnjaci i Hrvati jednako dobri.

Nakon osvježenja u centralnoj gradskoj ulici, gosti iz Sarajeva, Vučić i Mali otišli su na Kalemegdan gdje je folklorni ansambl u srpskim narodnim nošnjama izveo kratak program.

"Nakon stotinu godina belaja, vrijeme za stotine godina mira"

Dugo nisam mogao da prošetam Knez Mihailovom kao nekad, kad sam bio mladić - tim riječima je Izetbegović podijelio sa novinarima lični doživljaj današnje zvanične posjete Beogradu.

"Nakon stotinu godina ratova i belaja, vrijeme je da imamo stotine godina mira", rekao je Izetbegović novinarima tokom šetnje Beogradom.

2207vi4

On je dodao da nema života u regionu bez sigurnosti, stabilnosti i povjerenja, kao ni bez lidera spremnih da pruže ruke jedni drugima.

Izetbegović je naglasio da dugo nije bio u šetnji Beogradom, Knez Mihailovom ulicom, među građanima.

"Utisci su jako dobri, ljudi spontano i lijepo reaguju", rekao je Izetbegović.

2207vi5

Izvor: b92.net

Foto: b92; Twitter

Portal Analitika