Region

VUČIĆ: Otvorena je nova stranica zajedničke budućnosti

Srpski premijer Aleksandar Vučić ocijenio je danas u Beogradu, nakon razgovora sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH), da je otvorena nova stranica zajedničke budućnosti.
VUČIĆ: Otvorena je nova stranica zajedničke budućnosti
Ana Popović
Ana PopovićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Vučić je, na konferenciji za novinare, istakao da je razgovarano otvoreno i iskreno, navodeći da su takvi razgovori najbolji.

"Vjerujem da smo otvorili novu stranicu naše zajedničke budućnosti", kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, razovaralo se o konkretnim projektima, ekonomskim temama, a dogovoreno je da se održi zajednička sjednica dvije vlade u septembru.

"Srbije želi najbolje moguće odnose sa BiH", naglasio je Vučić.

Nakon razgovora s članovima Predsjedništva BiH o saradnji u oblasti infrastrukture, energetike, turizma i namjenske industrije, premijer je izjavio da postoji mogućnost da se ona podigne na značajno viši nivo.

Vučić je rekao da bi, kada je riječ o namjenskoj industriji, Srbija i BiH mogle zajedno da nastupe na trećim tržištima, što bi značilo više posla za građane dvije zemlje i više novca za kompanije.

"Mislim da smo uspjeli da dogovorimo da radne grupe narednih dana u Sarajevu i Beogradu rade na tome", rekao je Vučić, dodajući da bi već postojeća saradnja mogla da se podigne na značajno viši nivo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović poručio je da prošlost između Srbije i BiH treba ostaviti istoričarima, a da predstavnici vlasti treba da gledaju naprijed i da saradnju podignu na najviši mogući nivo.

"Deset dana poslije Srebrenice mi danas ovde pričamo o sasvim drugim temama. Današnja posjeta je izuzetno dobar potez i hvala na pozivu", rekao je Čović.

Prema njegovim riječima, ne treba poklanjati pažnju zagovornicima loših odnosa već onoj "velikoj masi koja želi drugačiju budućnost".

Ističući da ima puno toga što ljude u obje zemlje tjera na razmišljanje o prošlosti, koju svako tumači na drugačiji način, ima više onoga što motiviše da se gleda napred.

Čović je posebno istakao značaj Konferencije o Zapadnom Balkanu 27. avgusta u Beču, kada, kako je rekao, očekuje snažan iskorak.

"Poslije toga biće održana zajednička sjednica Vlade Srbije i Savjeta ministara", rekao je Čović, dodavši da će predsjednik Srbije biti pozvan da posjeti Sarajevo u oktobru.

"To je put, drugog nema", kazao je on.

RTCG; Beta 

Portal Analitika