Turizam

Predstavljene podsticajne mjere Vlade i krediti IRF-a u oblasti turizma

Tekuća politika i razvojna strategija Crne Gore prepoznaju turizam kao ključni privredni sektor, čiji ekonomski kapacitet je pretpostavka dinamičnog razvoja i rasta BDP-a u narednom periodu, rekao je Branimir Gvozdenović, ministar održivog razvoja i turizma, na danas održanom skupu u hotelu Ramada, u Podgorici, povodom predstavljanja podsticajnih mjera Vlade i kreditna podrška IRF-a u oblasti turizma.
Predstavljene podsticajne mjere Vlade i krediti IRF-a u oblasti turizma
Portal AnalitikaIzvor

„Stimulativne mjere koje je, u cilju razvoja novih turističkih sadržaja, pripremila i koje planira da sprovede Vlada Crne Gore, potpunom implementacijom treba da rezultiraju izgradnjom više desetina hotelskih objekata visoke kategorije, različitih tipova i kapaciteta u periodu od narednih sedam do 10 godina“, istakao je Gvozdenović.

Ministar je podsjetio na činjenicu da je kompletirana planska dokumentacija, koja omogućava gradnju 130 hotela kategorije 4 i 5 zvjezdice. Izmjenama Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, usvojenim u julu 2013. godine, ukinuta je obaveza plaćanja komunalnih doprinosa za gradnju hotela kategorije 4 i 5 zvjezdica. Takođe, izmjenama  Zakona o porezu na nepokretnosti predviđeno je smanjenje godišnjeg poreza na nepokretnost do 30 posto za hotele sa 4 zvjezdice i do 70 procenata za hotele sa 5 zvjezdica. Izmjenama  Zakona o porezu na dodatu vrijednost ukinuta je obaveza plaćanja uvoznog PDV-a za isporuku proizvoda i usluga za gradnju hotela kategorije 5 i više zvjezdica.On je naglasio da je Vlada Crne Gore u cilju unapređenja poslovnog ambijenta Crne Gore, odnosno u pravcu omogućavanja bržeg privrednog rasta putem povećanog priliva direktnih investicija, donijela Uredbu o podsticanju direktnih investicija.

„Shodno pomenutoj Uredbi, sredstva za podsticanje investicija mogu koristiti domaći ili strani privredni subjeki  za finansiranje investicionih projekata, koji obezbjeđuju otvaranje novih radnih mjesta i doprinose privrednom i regionalnom razvoju Crne Gore. Uredbom je predviđeno da su sredstva za podsticanje investicija namjenjena, između ostalog, izgradnji primarnih ugostiteljskih objekata kategorije tri i više zvjezdica u jedinicama lokalne samouprave, čiji je stepen razvijenosti manji od 75 procenata od prosječne vrijednosti indeksa razvijenosti u Crnoj Gori, čime će se značajno uticati na podsticaj investicija i povećanje zaposlenosti na sjeveru Crne Gore. U skladu sa Uredbom novčana sredstva za podsticanje investicija biće dodijeljena na osnovu Javnog poziva, i to za investicione projekte sa minimalnom vrijednošću ulaganja od 500 hiljada eura inajmanje 20 novih radnih mjesta otvorenih u roku od tri godine od dana zaključivanja ugovora. Javni poziv upućen je 1. jula ove godine“, kazala je Biserka Dragićević, sekretar Sekretarijata za razvoj.

Dr Zoran Vukčević, predsjednik Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda Crne Gore, istakao je da je Investiciono-razvojni fond od osnivanja kreditno podržao preko 1.100 projekta, ukupne vrijednosti blizu 250 miliona eura, od čega je u oblasti turizma i ugostiteljstva kroz direktne i aranžmane posredstvom banaka finansirao 141 projekat sa ukupnim sredstvima u iznosu od 45 miliona eura.

„S obzirom da je turizam prioritetni sektor crnogorske privrede, u ovoj godini IRF je posvetio dodatnu pažnju njegovom razvoju, pri čemu je investiranjem u ovu djelatnost otvoreno 584 novih radnih mjesta“, rekao je Vukčević.

Procentualno učešće realizovanih kredita IRF-a u oblasti turizma i ugostiteljstva za program podrške izgradnji novih hotelskih kapacitet je 40 procenata, dok je 43 posto realizovanih kredita za unapređenje postojećih apartmanskih i hotelskih kapaciteta. Neki od najzanačajnih objekata čija je izgradnja ili rekonstrukcija finansirana kreditima IRF-a su: depadans hotel u Bijeloj, bazen Aria u Podgorici, hotel Centar u Igalu, condo hotel u Budvi, hotel MB Dvori u Bijelom Polju i brojni drugi.

Državni sekretar u Minisatrstvu održivog razvoja i turizma, Predrag Jelušić, rekao je više o predlogu stimulativnih mjera u turizmu u srednjem roku, a prisutnima su se obratile i Olja Stanković, savjetnica za međunarodnu saradnju i razvoj u IRF, koja je predstavila detalje kreditna podrške IRF-a turizmu i ugostiteljstvu. Učešće u diskusiji uzeli su  i korisnici kredita IRF fonda.

Ministar Gvozdenović i gospodin Vukčević pozvali su na kraju sve zainteresovane privrednike da ulažu u oblast turizma i da kandiduju svoje projekte za kreditnu podršku Investiciono-razvojnog fonda.

Portal Analitika