NATO

AMFILOHIJE: NATO je glavni kuvar pokolja i nasljednik nacifašizma

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije osveštao je juče obnovljeni hram Svetog Prokopija u Miloševićima kod Plužina, a potom u njemu služio svetu arhijerejsku liturgiju. Amfilohije je iskoristio i tu priliku da prisutnim vjernicima govori o geopolitičkim temama. On je za NATO pakt kazao da je glavni "kuvar" pokolja i da je “nasljednik nacifašizma”.
AMFILOHIJE: NATO je glavni kuvar pokolja i nasljednik nacifašizma
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećajući na žitije Svetog Prokopija i njegovo stradanje, mitropolit Amfilohije ga je uporedio sa stradanjem hrišćana danas u Siriji, Iraku, Iranu gdje je, kako kaže crkva Hristova postojala kroz vjekove.

“A gdje se sad uništava zbog pomračenih Aragjana, kojima pomažu i Evropljani, i glavni "kuvar" NATO pakt, koji je bio glavni "kuvar" pokolja i ovdje kod nas”, kazao je mitropolit.

"Pamtite 1943. godinu, Stabna i Dola u Pivi, vremena bratoubilaštva, nasilja, okupacije i tiranije. Evropske tiranije, Njemačke, Italijanske, fašističke, nacifašističke tiranije za koju smo mislili da je završena. I daj Bože da je završena 1945.godine, kao i da smo se i mi devedesetih godina oslobodili boljševiške tiranije. Ali evo, sa istih onih prostora sa kojih je nasilje dolazilo u starijim vremenima, ponovo se pojavilo, a nažalost, i među nama, zlo i opako sjeme bratoubilačko. Koliko je braće ovdje poginulo od bratske ruke od 1941. do 1945. godine, pa i u ovom novom, građanskom, opet bratoubilačkom ratu u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji. Tu našu čorbu i nesreću zapržio je nasljednik nacifašizma, NATO pakt, isto ono što su Hitler i Musolini uradili sa Kosovom 1941. godine, samo danas još i gore. Onda se to zvala okupacija a danas se to zove "oslobođenje" Kosova i Metohije. Danas su oni koji su branili svoju otadžbinu na Kosovu i Metohiji u Haškom sudu, a proslavljaju se oni koji su bombardovali i porušili stotine pedeset hramova, hiljade pobili, desetine hiljada kuća i domova razorili i prognali narod. Da su neka zdravija i pametnija vremena, i Srbija i Crna Gora bi podnijeli tužbu sudu protiv Klintona, Blera i Solane, najvećih vlastodržaca i nosioca bratoubilaštva u Evropi dvadesetog i početkom dvadeset prvog vijeka. Ne znam smijem li to reći, ali to govorim s mukom i sa brigom, da podsjetim i nas da se zbog naših nesreća i bratoubilaštava otrijeznimo od tog zlog sjemena. A i njima da pomognemo da se otrijezne i da ne govore više da su to ljudska prava. Ljudska prava su da ti danas uništavaš Ukrajinu!!? Sjeme nacifašističko od 1941.-1945. godine ponovo je posijano u Ukrajini, pa se braća, eno, kolju a zna se ko to pokreće i pomaže. Eno Američke vojske na granicama Poljske i Bjelorusije, i vojnika koje su tamo poslali. Zašto ih šalju? Protiv koga ih šalju?. Da li se tako rješavaju pitanja ovoga svijeta i uspostavlja mir na ovoj zemlji?", zapitao se Amfilohije.

Propovijed vijernicima Propovijed vijernicima

On je podsjetio da Crkva Božja zato bez prekida propovijeda Hrista Boga, koji je mirotvorac i one koji su mirotvorci, koji se nazivaju sinovima Božjim, i to su oduvijek bili.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije obratio se i djeci i poručio im da ono što uče u školama je pogrešno. Amfilohije je podsjetio da se u školama uči da je čovjek postao od majmuna.

"Od majmuna ste postali, budite ljudi! Od majmuna se ne može postati čovjek. Svakom svom stvorenju, pa tako i majmunu, Bog je dao po njegovoj mjeri i svako biće ima svoj smisao ovdje na zemlji. Ali čovjeku je Bog dao više od onoga što je dao svim ostalim stvorenjima", kazao je Amfilohije izmeđuostalog.

 

mitropolija.me, foto: RTCG

Portal Analitika